Η Ευρώπαϊκή Ένωση, δεν είναι πλέον Ένωση

Σε σύγκρουση με τη Βρετανία κατέληξε η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτυγχάνοντας να προωθήσει μια αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών για το σύνολο των 27 χωρών-μελών της, προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία στους κόλπους της Ευρωζώνης - η οποία ως αποτέλεσμα θα....
προχωρήσει μόνη της στην υιοθέτηση νέων κανονισμών.
Μετά από εννιάωρες, σκληρές διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες της ΕΕ που συμμετείχαν στην κρίσιμη σύνοδο των Βρυξελλών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην αλλαγή των Συνθηκών αφού για κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία.
Βασική αιτία της προαναγγελθείσας
αποτυχίας ήταν οι απαιτήσεις της Βρετανίας που δημιούργησαν εντάσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όπως ανέφερε ένας διπλωμάτης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε να ασκήσει βέτο, ζητώντας το Σίτι του Λονδίνου να απαλλαγεί από την επιτήρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Θα προτιμούσαμε μια συμφωνία με τους 27 (δηλαδή όλα τα μέλη της ΕΕ), όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της θέσης των Βρετανών φίλων μας» οι οποίοι παρουσίασαν «απαράδεκτες» απαιτήσεις από όλες τις άλλες χώρες, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
Ο Κάμερον από την πλευρά του εμφανίστηκε ικανοποιημένος, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια «δύσκολη αλλά καλή απόφαση» δεδομένου ότι η χώρα του δεν είχε λάβει την «ασπίδα προστασίας» που ζητούσε.
Ως αποτέλεσμα, η Ευρωζώνη προσανατολίζεται να προχωρήσει σε μια Συνθήκη που θα αφορά τα 17 μέλη της, αλλά και τουλάχιστον άλλες 6 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ.
Εκτός από τη Βρετανία, η Ουγγαρία απέρριψε επίσης την πρόταση. Η Σουηδία και η Τσεχία δήλωσαν ότι χρειάζονται χρόνο για να αποφασίσουν. Αναμένεται έτσι να υπογραφεί σύντομα μια συμφωνία μεταξύ των χωρών της νομισματικής ένωσης και των συμμάχων τους.
Η σύγκρουση με τη Βρετανία στις Βρυξέλλες ενέχει τον κίνδυνο να αφήσει βαθιά σημάδια στην Ευρώπη, ενισχύοντας την αντίληψη μιας ένωσης πολλών ταχυτήτων. «Μια λύση που δεν θα εμπλέκει όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό μήνυμα», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου.
Το σενάριο αυτό ανησυχούσε εξαρχής τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και κυρίως τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι υπηρεσίες του οποίου θα έχουν περιορισμένες δυνατότητες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα αφορά μόνο την Ευρωζώνη.
«Η Ευρώπη είναι οι 27 χώρες-μέλη, όχι οι 17, ούτε οι 17 και κάτι. Κάθε άλλη λύση θα ήταν μοιραία για την Ευρώπη», προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.
Στόχος της νέας Συνθήκης είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη, ζήτημα που η Γερμανία θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Εκτός από τις σχεδόν αυτόματες κυρώσεις και τους χρυσούς κανόνες, προβλέπεται η δυνατότητα παρέμβασης στη σύνταξη του προϋπολογισμού κάθε χώρας. Έτσι, οι χώρες που λαμβάνουν εξωτε
Keywords
Τυχαία Θέματα