Η έξοδος από τη κρίση και τι Δεν βλέπει η Τρόικα

Γράφει ο Βασίλης Κωστόπουλος

Η οικονομική πλευρά της κρίσης, η ανεργία, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η οικονομική δυσπραγία του κράτους να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του είναι τεράστια προβλήματα που δεν εμφανίστηκαν τυχαία. Η σημερινή μας κατάσταση είναι αποτέλεσμα της συνολικής λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους για....
πολλές δεκαετίες.

Μπορούμε να αρχίσουμε να αραδιάζουμε άπειρες δικαιολογίες στο ποιος φταίει για τη σημερινή μας κατάσταση και να φτάσουμε μέχρι και το Τρικούπη ή και παλαιότερα. Ας απομονώσουμε το παρελθόν και ας επικεντρωθούμε στη παρούσα άσχημη
κατάσταση που έχουμε περιέλθει και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αυτοκριτική και να σκεφτούμε ποια είναι η βασική μας διαφορά από επιτυχημένα (οικονομικά και κοινωνικά) παραδείγματα κρατών του ανεπτυγμένου κόσμου.

Η απάντηση είναι απλή. Τα ανεπτυγμένα Κράτη Διοικούνται από τους Θεσμούς τους και όχι από τους Πολιτικούς που τους Κυβερνάνε. Οι Κυβερνήσεις περιορίζονται σε αυτό που τάχθηκαν να κάνουν δηλαδή τη Χάραξη της Πολιτικής και τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας των θεσμών.

Στη χώρα μας τα πολιτικά πρόσωπα προσπαθούν να διοικήσουν (διαχειριστικά) τη χώρα με τους συμβούλους τους, ενώ η δουλειά αυτή ανήκει στους θεσμούς (ας θυμηθούμε τι γίνεται στο Βέλγιο και πως λειτουργεί το Κράτος χωρίς Κυβέρνηση σχεδόν ένα χρόνο τώρα).

Οι θεσμοί είναι αυτοί που λογοδοτούν για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα τους στις Κυβερνήσεις και στα Κοινοβούλια, οι θεσμοί είναι αυτοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις και διαβουλεύονται με όλους τους δυνητικούς εταίρους (άλλοι κρατικοί θεσμοί, Κοινωνία των Πολιτών, συντεχνίες).

Στη χώρα μας όλα αυτά γίνονται κυρίως από τα πολιτικά πρόσωπα και οι θεσμοί έχουν «εξαφανιστεί» ή αποδυναμωθεί. Η Λογοδοσία σήμερα περιορίζεται στη πολιτική ευθύνη των Υπουργών στη Βουλή και στα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει λογοδοσία των Θεσμών στη κοινωνία παρά μόνο καταγγελίες για τη κακή λειτουργία τους.

Χρειαζόμαστε μια άλλη δομή κράτους που θα βασίζεται στη συνεργασία και τη συνέργια των θεσμών όχι με βάση τις τυχόν υποχωρήσεις στις πολυδαίδαλες αρμοδιότητες τους και το στρογγύλεμα που αφήνει όλους ικανοποιημένους, αλλά με βάση σύγχρονες αρμοδιότητες και διεθνείς διοικητικές πρακτικές που προσδιορίζονται από τις σύγχρονες ανάγκες του 21ου αιώνα.

Το Κράτος «ξόφλησε» με τη σημερινή του μορφή. Χρειαζόμαστε νέο Κράτος και νέους θεσμούς και δεν επαρκούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις ακόμα και εάν είναι ευφυείς και δίκαιες, δεν επαρκούν ούτε οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα. Χρειαζόμαστε αλλαγές στη λειτουργία του Κράτους και στους θεσμούς του. Αυτό πιστεύω δεν βλέπει η Τρόικα να γίνεται και συνεχίζει να μας πιέζει.

--Ο κ. Βασίλης Κωστόπουλος είναι μετεωρολόγος στην Μονάδα Διαστημικών Προγραμμάτων/Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», και συντελεστής του www.perivalon.gr

http://www.elzoni.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksi
Keywords
Τυχαία Θέματα