ΗΠΑ: "Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα τις θρησκευτικές μειονότητες"

Τι λένε οι αμερικανοί για Θράκη
Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, τόσο σε τυπικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, τονίζεται στη νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η οποία είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη.


Οι Αμερικανοί συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν ως "θετικές εξελίξεις" για τη χώρα μας το γεγονός ότι για ....
πρώτη φορά από το 2006 η κυβέρνηση εξέδωσε δέκα άδειες λειτουργίας τόπων λατρείας, κατά την εξεταζόμενη περίοδο. 



Επίσης, γίνεται αναφορά στην αποκάλυψη μνημείου
στη Χαλκίδα αφιερωμένου στον Εβραίο ήρωα του Β' παγκοσμίου πολέμου Μαρδοχαίο Φριζή, με την παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου. 



Στα "θετικά στοιχεία" επαναλαμβάνονται και οι συνεχιζόμενες ιδιωτικού χαρακτήρα επαφές μεταξύ αξιωματούχων της ορθόδοξης Εκκλησίας και μελών μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων. 



Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, δεν έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική αλλαγή από την προηγούμενη περίοδο και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αναφορές (όχι πολλαπλές, όπως καταγραφόταν στην προηγούμενη έκθεση) για καταχρήσεις και διακρίσεις στον τομέα των θρησκευτικών πεποιθήσεων, εντούτοις εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής προχώρησαν σε θετικά βήματα για την προαγωγή της θρησκευτικής ελευθερίας.



Στις διάφορες ενότητες του κεφαλαίου που αφορά την Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης αναφέρεται στη "θεσμοθετημένη διασύνδεση" της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Κράτος, καθώς και στην περιορισμένη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ορισμένων θρησκευτικών ομάδων, με αποτέλεσμα τη διακριτική τους μεταχείριση από το κράτος.



Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο πληθυσμός είναι 11,3 εκατομμύρια πολίτες και ότι δεν τηρούνται στατιστικά στοιχεία για τις θρησκευτικές ομάδες. Εκτιμάται ότι 98% του πληθυσμού ταυτίζεται με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η επίσημα αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα, κατ' εκτίμηση, είναι 140.000 έως 150.000 μέλη που κατοικούν στη Θράκη. Το υπόλοιπο του πληθυσμού αποτελείται από τους Ρωμαιοκαθολικούς, Προτεστάντες, Εβραίους, Ορθόδοξους Παλαιοημερολογίτες, Μάρτυρες του Ιεχωβά και άλλες ομάδες που καταγράφονται, καθώς και οπαδούς των πολυθεϊστικών ελληνικών θρησκειών. 



Επίσης, οι Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) εκτιμούν ότι μεταξύ 500.000 και 700.000 μουσουλμάνοι κατοικούν στην Αθήνα, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης μετανάστευσης από την Αλβανία και πρόσφατης εισροής λαθρομεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία.



Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι η ορθόδοξη Εκκλησία, οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι στο πλαίσιο της μειονότητας στη Θράκη, είναι οι μόνες θρησκευτικές ομάδες που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και διατυπώνεται η θέση ότι οι Μουσουλμάνοι εκτός Θράκης δεν τυγχάνουν των ίδιων θετικών διακρίσεων.



Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ΕΔΔΑ τον Ιούνιο του 20
Keywords
Τυχαία Θέματα