«Καμπανάκι» για τα νερά της Αργυρούπολης

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ Η ΔΕΥΑΡ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Ακατάλληλα για ύδρευση κρίθηκαν δείγματα νερού που ελήφθησαν από δύο σημεία των πηγών της Αργυρούπολης και από ένα καφενείο.
Τα δείγματα ελήφθησαν στις........
22/12/11 από έξι διαφορετικά σημεία: από την Πηγή της Αγίας Δύναμης, από την Πηγή Δ.Δ. Αργυρούπολης (καταρράκτες), από το σχολείο και από τρία καφενεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που βγήκαν στις 03/01/2012, τρία από έξι δείγματα παρουσιάζονται εκτός ορίων.

Το
γεγονός «θορύβησε» την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΡ, που όμως εμφανίζεται καθησυχαστική, καθώς όπως επισημαίνεται τόσο από την ίδια, όσο και από τον επόπτη υγείας, τα δύο πρώτα δείγματα ελήφθησαν από δύο σημεία πριν από τις εγκαταστάσεις χλωρίωσης, ενώ όσων αφορά εκείνο του καφενείου, ο έλεγχος θα επαναληφθεί καθώς τα υπόλοιπα τρία δείγματα (σχολείο και δύο καφενεία) εμφανίζονται μηδενικά.
Πάντως η υπηρεσία της ΔΕΥΑΡ καλείται από τον επόπτη δημόσιας υγείας Ρεθύμνου να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να προστατευθούν οι πηγές.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Το έγγραφο που εστάλη στη ΔΕΥΑΡ από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου στις 13/01/12 με αρ. πρωτ. 6940-2093 αναφέρει: «Ύστερα από δειγματοληψία νερών που διενέργησε ο Επόπτες Δημόσιας Υγείας Βουμβουράκης Νεκτάριος Νικόλαος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας της Π.Ε Ρεθύμνης στο Δ.Δ Αργυρούπολης του Δήμου Ρεθύμνης και κατόπιν Μικροβιολογικής Αναλύσεως του ύδατος από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης «ΠΕΔΥ» σας πληροφορούμε ότι σε δείγματα πόσιμου ύδατος υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση, λόγω παρουσίας Ολικών Κολοβακτηριοειδών καθώς και Ε. Coli.
Ως εκ τούτου και σύμφωνα με την ΚΥΑ Υ2/2600/2001 ΦΕΚ 892 τβ/11-7-2001 σε εφαρμογή της 83/98 Κοινοτικής Οδηγίας, τα δείγματα που προορίζονται για ύδρευση είναι ακατάλληλα
Η Υγειονομική Υπηρεσία απαιτεί τα ακόλουθα:
1. Έλεγχος των πηγών.
2. Έλεγχος της στεγανότητας των δεξαμενών αποθηκεύσεως
3. Έλεγχος του δικτύου ύδρευσης – Διανομής.
4. Εφαρμογή υγειονομικών μέτρων προστασίας πηγών.
5. Εγκατάσταση Συστήματος Προληπτικής Χλωρίωσης του ύδατος από την πηγή με την ονομασία Αγία Δύναμη, από την οποία υδρεύονται πολίτες.
Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας σας επισημαίνει ότι η διαχείριση των υδάτων και η προστασία τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ και για αυτό εάν σε νέα δειγματοληψία των Εποπτών Δημόσιας Υγείας βρεθεί ακαταλληλότητα των νερών ή μη ύπαρξη εγκαταστάσεων εξυγίανσης αυτών, η υπηρεσία μας θα ενεργήσει τα νόμιμα (έκθεση υγειονομικής παράβασης).
Σας επισυνάπτουμε τα αποτελέσματα από την μικροβιολογική ανάλυση του ύδατος καθώς και οδηγίες για την υγειονομική προστασία των γεωτρήσεων, πηγών, δεξαμενών αποθηκεύσεως και δικτύου διανομής.»

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα