Κι ο μπαλτάς του χασάπη θα δουλεύει ασταμάτητα!

Γράφει ο Δευκαλίων

Έχουμε λοιπόν συμφωνία, διαψεύσθηκε επιτέλους ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει διότι πέτυχε την «μητέρα των συμφωνιών». «Κούρεψε το χρέος» κατά 100 δις ευρώ… Αυτό δηλαδή που αρνιόνταν πέρσι το έπραξε εφέτος.
Κατ’ αρχάς όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες που δίνουν νόημα και σημασία στο πολιτικό κείμενο δεν έχουν ξεκαθαρισθεί. Θα αποσαφηνιστούν σε....
κάποια άλλη, σε σύντομο χρόνο, σύνοδο της ΕΕ. Τότε θα έχουμε όντως συμφωνία. Ας περιμένουμε όμως να δούμε την αποσαφήνιση των λεπτομερειών.
Έτσι είπαμε και το καλοκαίρι στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου και επιβεβαιωθήκαμε. Το ίδιο θα πούμε και τώρα και θα δικαιωθούμε.
Επειδή εμείς όμως μιλάμε με μαθηματικά θα δείξουμε σε απόλυτους αριθμούς πόσο «κέρδισε» η χώρα με αυτήν την επιλογή της.
Όταν η χώρα εντάχθηκε σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης και αποδέχθηκε το μνημόνιο, το χρέος ήταν περίπου 300 δις ευρώ.
Μείωση του Χρέους κατά 100 δις ευρώ το 2010, σημαίνει ότι το χρέος θα μειώνονταν την άνοιξη του 2010 στα 200 δις ευρώ. Σήμερα το χρέος υπολογίζεται σε 366 δις ευρώ.
Μείωση του χρέους κατά 100 δις ευρώ σημαίνει ότι το χρέος θα φτάσει στα 266 δις ευρώ. Δηλαδή ο Ελληνικός λαός υπέστη τον τελευταίο χρόνο θυσίες ανείπωτες για να μειώσει (αν τελικά μειώνει) το χρέος του κατά περίπου 34 δις ευρώ. Αυτά τα ολίγα για όσους πανηγυρίζουν για το «κούρεμα».
Πάμε τώρα στην ουσία του περίφημου «κουρέματος». ...
Ποια ομόλογα θα κουρευτούν (αν δηλαδή σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ομόλογα των Ελληνικών Κρατικών Ασφαλιστικών Ταμείων) δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Τι σημαίνει αυτό;
Π.χ. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ομόλογα 20 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα τα χρωστάει το Ελληνικό Δημόσιο στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν λοιπόν τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων ενταχθούν στο πρόγραμμα «κουρέματος» τότε τα ταμεία θα χάσουν 10 δις ευρώ και το χρέος θα μειωθεί γι’ αυτά τα ομόλογα κατά 10 δις ευρώ. Ουσιαστικά όμως το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει συντάξεις, άρα θα πληρώσει αυτά τα 10 δις ευρώ στα ταμεία τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα πουλούσαν τα ομόλογα και θα πλήρωναν συντάξεις.
Κατανοούμε λοιπόν όλοι τι σημαίνει η παραπάνω έκφραση (αν τελικά μειώνει).
Επικεντρώνουμε στο θέμα του «κουρέματος» και της περιβόητης μείωσης του Χρέους γιατί είμαστε σίγουροι ότι η κυβερνητική προπαγάνδα και οι γκαιμπελίσκοι του Μαξίμου και του ΔΝΤ θα επικεντρωθούν σε αυτό προκειμένου να αποφύγουν την κριτική για την εκχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας, την οποία απεμπόλησαν μέσω των κειμένων της συμφωνίας τα οποία μιλούν για αυξημένη εποπτεία και μόνιμη εγκατάσταση της Τρόικα στην Ελλάδα.
Πάμε λοιπόν στο περιβόητο «κούρεμα».
Όποιος τραπεζίτης ενταχθεί σε αυτό θα πάρει σε μετρητά 15% πάνω σε ποια αξία;
Την ονομαστική του ομολόγου πριν το «κούρεμα» ή την πραγματική μετά το «κούρεμα»; Αυτό που ξέρουμε αυτή την στιγμή είναι ότι οι τραπεζίτες θα πάρουν από τις χώρες της ευρωζώνης 30 δις ευρώ μετρητά και προκατα
Keywords
Τυχαία Θέματα