Κι όμως υπάρχει

Την ύπαρξη plan B για την περίπτωση που καταψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ολοκληρώνει η ΕΕ, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο αρθρογράφος του Reuters Breakingviews κ. Hugo Dixon, παρά τις συνεχείς δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει και δεν...
προβλέπεται τέτοιο σχέδιο.
Ειδικότερα, ο Hugo
Dixon αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει τελικά ένα σχέδιο Β για την απίθανη περίπτωση που η ελληνική Βουλή καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο σήμερα. Προτεραιότητα ενός τέτοιου σχεδίου θα πρέπει να είναι η άμεση δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα της υπόλοιπης Ευρώπης. Από την άλλη η ΕΕ θα πρέπει να δοκιμάσει να δώσει στην Αθήνα μια δεύτερη ευκαιρία να αξιολογήσει την κατάσταση.

Όπως λέει ο κ. Dixon, η πιο επικίνδυνη άμεση συνέπεια μιας καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου θα ήταν μια μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις τράπεζες και άλλων περιφερειακών κρατών. Ένας τρόπος να σταματήσει αυτό θα ήταν η ΕΚΤ να ξεκαθαρίσει αμέσως ότι οι κάνουλες ρευστότητας είναι ανοικτές και για άλλες τράπεζες, εκτός των ελληνικών. Ιδανικά, αυτό δεν θα πρέπει να είναι απλά βραχυπρόθεσμος δανεισμός, αλλά και μεσοπρόθεσμος. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει επίσης να εγγυηθούν τις όποιες ζημίες εγγράψει η ΕΚΤ για ένα τέτοιο πακέτο έκτακτης στήριξης.

Ο αρθρογράφος προσθέτει ακόμα ότι θα ήταν επίσης καλό να υπάρξει ένα ανάχωμα ώστε η Ελλάδα να μην μπει σε περιδίνηση. Υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι μόλις ο ελληνικός λαός και οι πολιτικοί αντιληφθούν την καταστροφή που θα προκληθεί, ίσως αλλάξουν γνώμη. Τότε, θα ήταν επιθυμητό να δοθεί στην Αθήνα κάποιου είδους δανειακή διευκόλυνση για να αποφευχθεί η χρεωκοπία πριν μια δεύτερη ψηφοφορία. Η ευρωζώνη δεν θα πρέπει να επιβραβεύσει την παραβατική συμπεριφορά, αλλά ίσως να υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα, εάν αυτή βάλει ως ενέχυρο περιουσιακά της στοιχεία.

«Θα ήταν επίσης σημαντικό να υπάρχει δανειακή διευκόλυνση και για τις ελληνικές τράπεζες. Διαφορετικά θα κατέρρεαν προτούν καν υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς με ποιο τρόπο η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς η Αθήνα θα έχει ήδη ρίξει μια μούτζα στην Ευρώπη. Όμως η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδας να δώσει έκτακτα δάνεια στις τράπεζες της με τον ίδιο τρόπο που το έκανε η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας για τις δικές της τράπεζες. Βέβαια, θα έπρεπε να υπάρχουν όρια δεδομένου ότι τα οικονομικά της ίδια της ΤτΕ είναι περιορισμένα. Ένα τέτοιο σχέδιο Β ίσως να μην καταφέρει να βοηθήσει την Ελλάδα. Άλλος ένας λόγος λοιπόν για να δώσει η ευρωζώνη προτεραιότητα στην αυτοπροστασία της» καταλήγει στο άρθρο του ο Hugo Dixon.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα