Κλειστή η μοναδική παιδοκαρδιοχειρουργική μονάδα του ΕΣΥ

«Έμφραγμα» υπέστη η… καρδιά του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας. Σοβαρότατες δυσλειτουργίες της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» είχαν ως αποτέλεσμα την διακοπή του έργου της και τη διενέργεια επείγουσας ΕΔΕ για τον εντοπισμό του προβλήματος.

Πλέον τα περίπου 36 μωρά και παιδιά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής της....
μοναδικής παιδοκαρδιοχειρουργικής Μονάδας του ΕΣΥ προκειμένου να υποβληθούν στη σωτήρια για τη ζωή τους επέμβαση θα διακομίζονται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

«Εντοπίστηκε επιστημονική δυσλειτουργία κυρίως σε επίπεδο γιατρών η οποία οδηγούσε σε αδυναμία επίτευξης οποιουδήποτε θετικού αποτελέσματος σε μία τόσο μεγάλη και σημαντική Μονάδα του ΕΣΥ. Η παύση λειτουργίας της ήταν επιβεβλημένη, έστω προσωρινά, ενώ διατάχθηκε κι Ένορκη Διοικητική Εξέταση» λέει μιλώντας στο protothema.gr ο διοικητής του «Αγία Σοφία» κ. Εμμανουήλ Παπασάββας. Όπως αναφέρει ενδεικτικά, οι διαφωνίες αλλά και οι διαπληκτισμοί μεταξύ των τριών γιατρών της Μονάδας σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό των περιστατικών που έφθαναν στο «Αγία Σοφία» είχαν υπερβεί πλέον το επιστημονικά ανεκτό επίπεδο: «ο ένας έλεγε για το περιστατικό ότι ήταν επείγον, ο άλλος ότι ήταν τακτικό. Λόγω κακής συνεργασίας οι γιατροί είχαν μονίμως αντικρουόμενες κλινικές εκτιμήσεις για τη σοβαρότητα των περιστατικών. Διαφωνούσαν επάνω από τον μικρό ασθενή για το εάν έπρεπε να χειρουργηθεί αμέσως ή να περιμένει. Και αυτό γινόταν συνέχεια» λέει ο κ. Παπασάββας. Το αποτέλεσμα ήταν σε πολλές περιπτώσεις οι μικροί ασθενείς να περιμένουν επί μήνες τη σειρά τους να μπουν στο χειρουργείο, «πληρώνοντας» εκόντες άκοντες τη συμπεριφορά του ενός γιατρού εις βάρος του άλλου.

«Πόλεμος» γιατρών και διοίκησης στο «Αγία Σοφία»

Με ανακοίνωσή τους 48 γιατροί, χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, νοσηλευτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση για παύση της λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής θεωρώντας ότι « οδηγεί σε κατεδάφιση το οικοδόμημα του μόνου δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στη χώρα μας, το οποίο επί 25 έτη έχει διαμορφώσει ένα εξαιρετικά έμπειρο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, που ανταποκρίνεται άριστα στις αυξημένες απαιτήσεις των παιδιών».

« Η λειτουργική διασύνδεση του Αγία Σοφία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο γίνεται με γνώμονα το συμφέρον των μικρών ασθενών και μόνο» απαντά από την πλευρά του ο κ. Παπασάββας, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «αποτελεί μία προσωρινή λύση καθώς η Καρδιοχειρουργική Μονάδα του Αγία Σοφία θα ξαναλειτουργήσει». «Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί η σωστή και άρτια ιατρική φροντίδα των παιδιών, γι’ αυτό και λήφθηκε η απόφαση για προσωρινή παύση της λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας», δηλώνει ο κ. Παπασάββας, προσθέτοντας ότι η νοσηλεία και η επέμβαση στο Ωνάσειο δεν επιβαρύνει ούτε τους γονείς ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας και της αναβάθμισης της Μονάδας έχει δρομολογηθε
Keywords
Τυχαία Θέματα