Λοβέρδος ή Ραγκούσης;

Το βράδυ της 6ης Μαϊου, ή μάλλον… την επομένη, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, το ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ δεν θα περιορίζεται στο συνολικό εκλογικό ποσοστό του. Αλλά και στον αριθμό σταυρών που θα συγκεντρώσουν στη Β’ Αθηνών, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Με
αναμενόμενη την....
εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ, πολλοί διαισθάνονται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρεθεί υπό πίεση, για τη στρατηγική που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επενδύοντας στην προβολή του δικού του προσώπου, και παραμερίζοντας όλα τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του Κινήματος.

Από την πλευρά του επιτελείου των στενών συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου βέβαια, η κατηγορία… αντιστρέφεται, και επισημαίνεται η πλήρης αποστασιοποίηση των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την προεκλογική μάχη, αφήνοντας μόνο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Φυσικά, τη στιγμή της μεγάλης εσωκομματικής κρίσης, και υπό το βάρος μιας βαριάς εκλογικής ήττας, λίγη σημασία θα έχει το ποιος έχει δίκιο. Σημασία θα έχει το ποιος… κινείται, και με ποιον τρόπο. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ λοιπόν θεωρούν ότι το δίδυμο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την «επόμενη μέρα» είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Αμφότεροι είναι υποψήφιοι στη Β’ Αθηνών, και επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό εκλογικό πλασάρισμα, ώστε να έχουν λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν πρώτος στις εκλογές του 2009, εκτιμάται ότι η πρωτιά εκείνη δεν θα απειληθεί, αναμένεται ωστόσο να υποστεί και ο ίδιος πλήγμα από την αναμενόμενη καθίζηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών. Αν βέβαια, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, η δική του υποχώρηση είναι μικρότερη, το πολιτικό κεφάλαιό του θα είναι συντριπτικά αυξημένο.

Στη διαδικασία διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου, αιφνιδίασε ακόμη και τους στενούς συνεργάτες του, όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από τη μάχη, και να στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ήταν δημοφιλέστερος του τότε αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς και ότι υπό τη δική του ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ θα είχε δυνητικά καλύτερη εκλογική τύχη, σε σχέση με την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μετά την εκλογή Βενιζέλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος πέρασε σε φάση αποστασιοποίησης. Δεν έγινε αντιπρόεδρος, όπως όλοι περίμεναν, η ιδεολογική και πολιτική ατζέντα την οποία είχε παρουσιάσει, έμεινε… στο ράφι, και απείχε από την προεκλογική καμπάνια, εκεί όπου προβλήθηκε αποκλειστικά, σχεδόν μονοθεματικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Γιάννης Ραγκούσης από την άλλη, δίστασε να κατέβει αντίπαλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, παρόλο που ο Θεόδωρος Πάγκαλος και η μεγαλύτερη μερίδα της παπανδρεϊκής πτέρυγας τον ωθούσαν να μετρήσει τις δυνάμεις του. Πριν ακόμη εκλεγεί… χωρίς αντίπαλο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε τη δημιουργία αυτόνο
Keywords
Τυχαία Θέματα