Μαύρη τρύπα 14 εκατ. ευρώ από παραϊατρικό κύκλωμα

Τον τρόπο αφαίμαξης των ασφαλιστικών ταμείων ξεσκέπασε το πρωί της Πέμπτης το ΣΔΟΕ, με πόρισμα - φωτιά για τη ύπαρξη παραϊατρικού κυκλώματος που δρούσε μάλιστα με την ανοχή του υπουργείου Υγείας.
Η κομπίνα στήθηκε γύρω από το σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών ειδών και ακτινογραφεί τον τρόπο που....
νοσοκομεία και γιατροί έβαζαν κατ ' εξακολούθηση χέρι στα ταμεία της χώρας.
Τα στοιχεία του πορίσματος 77 σελίδων είναι απολύτως ενδεικτικά και χαρακτηριστικά αναφέρεται:
Δυο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με ειδίκευση σε προβλήματα
καρδιάς, μια εταιρία προμήθειας ιατρικών ειδών που αφορούν στην καρδιά και προφανώς κάποιοι μεγαλογιατροί καρδιολόγοι κατάφερναν να πλουτίζουν πουλώντας σε ασθενείς (και κατ΄επέκταση στα ταμεία που τελικά πλήρωναν) ιατρικά είδη υπερ-κοστολογημένα από 294% έως 816%.
Η εκμετάλλευση ασθενών
* Μηχανική βαλβίδα καρδιάς τιμολογήθηκε από την παρασκευάστρια εταιρία στην Ιταλία 1.225 ευρώ και κατέληξε να πουληθεί από την ελληνική εταιρία σε ασθενή ιδιωτικού νοσοκομείου, 4.830 ευρώ (κέρδος 294%).
* Ημίσκληρος δακτύλιος αγοράστηκε με 420 ευρώ ανά τεμάχιο και πουλήθηκε σε ασθενή του ίδιου νοσοκομείου με 3.850 ευρώ (κέρδος 816%).
* Μηχανική βαλβίδα καρδιάς αγοράστηκε με 1.225 ευρώ από την ίδια (πάντα) Ιταλική εταιρία και πουλήθηκε τελικά από την ελληνική εταιρία με 5.450 ευρώ (κέρδος 344%), σε ασθενή μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου.
Στα 14 εκατ. ευρώ τα αφορολόγητα σε 6 χρόνια
Η κομπίνα που φέρεται να είχε στηθεί από τη συγκεκριμένη εταιρία, η οποία έχει έδρα στο κέντρο της Αθήνας και ως ιδιοκτήτες ένα ζευγάρι επιχειρηματιών -όπως τουλάχιστον αναφέρει το πόρισμα του ΣΔΟΕ- απέφερε από την υπερ-κοστολόγηση τα 6 τελευταία χρόνια (και με βάσει όσα τιμολόγια κατάφεραν να συλλέξουν) πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία βέβαια επιβαρύνθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το μέγεθος βέβαια είναι ενδεικτικό αφού μιλάμε μόνο για δύο νοσοκομεία, μόνο για μια εταιρία και μόνο για καρδιολογικά είδη και βέβαια το ποσό μετατρέπεται προφανώς σε δις ευρώ αν αθροιστούν προμηθευτές, φαρμακευτικά είδη, νοσοκομεία, ασθενείς και βέβαια οι γιατροί.
Ο τρόπος δράσης του παραϊατρικού κυκλώματος
Ο επιχειρηματίας και εγκέφαλος της πλεκτάνης προμηθευόταν τα φαρμακευτικά είδη από συγκεκριμένη εταιρία στην Ιταλία.
Για να μπορέσει όμως να υπερ-κοστολογήσει και να κρύψει τα κέρδη φέρεται να έστησε εταιρία στην Κύπρο που (πάντα σύμφωνα με το πόρισμα του ανήκε ολοκληρωτικά).
Η εταιρία εμφανιζόταν να αγόραζε τα φαρμακευτικά είδη από την Ιταλική εταιρία και στη συνέχεια να τα πουλούσε στην Ελληνική.
Παράδειγμα:
* Ένας ημίσκληρος δακτύλιος αγοράστηκε από την Ιταλική εταιρία 420 ευρώ. Η Κυπριακή εταιρία στη συνέχεια εμφανίζεται να την πουλά στην Ελληνική με 3.850 ευρώ. Η Ελληνική την πουλά τελικά στον ασθενή του νοσοκομείου 3.850 ευρώ. Το τελικό κέρδος είναι 816% όμως.
Για να μην φορολογηθούν όμως τα κέρδη ούτε στην Κύπρο, ο Έλληνας επιχειρηματίας φέρεται να είχε στήσει υπεράκτια (offshore) εταιρία με έδρα τις Σεϋ
Keywords
Τυχαία Θέματα