Με ένα δημοψήφισμα ξεχνιέμαι…

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Πληροφορούμεθα αυτές τις μέρες μετά μεγάλων τυμπανοκρουσιών και ενώ περιμένουμε να… πάρουμε τη δόση μας, ότι θα επιχειρηθεί αλλαγή του Συντάγματος μέσω… δημοψηφισμάτων!

Και πως κάποια «Επιτροπή Προσωπικοτήτων» (διευκρινίζεται ότι δεν θα είναι κομματική, αλλά θα περιλαμβάνει «προσωπικότητες» από όλους τους χώρους) θα αναλάβει να διατυπώσει τις (σχετιζόμενες με τις....
αλλαγές του πολιτικού συστήματος) προτάσεις που θα τεθούν στην κρίση του λαού.

Οπότε πρέπει να υποθέσουμε ότι θα συμβούν τα ακόλουθα:

Οι Αγανακτισμένοι
θα εγκαταλείψουν την Πλατεία και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους για να πέσουν με τα μούτρα στο διάβασμα και να παρακολουθούν διάφορα talk shows, όπου αυτοί που δεν θέλησαν ποτέ να αλλάξει τίποτε θα… εξηγούν τι πρέπει να αλλάξει!

Οι συνταξιούχοι που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την πετσοκομμένη σύνταξή τους, θα σταματήσουν να τρέχουν στις λαϊκές την ώρα του κλεισίματος (για να πετύχουν φθηνότερα τα προϊόντα) και θα περάσουν από τη μάχη της μελιτζάνας στη μάχη της ενημέρωσης.

Οι άνεργοι θα σταματήσουν να στέλνουν βιογραφικά και να χτυπάνε πόρτες και θα αρχίσουν να συγκρίνουν τα ισχύοντα στο ελληνικό Σύνταγμα με αυτά που ισχύουν στα Συντάγματα των άλλων χωρών.

Οι «Δεητζήδες» θα αφήσουν τους διακόπτες και θα πιάσουν τα συγγράμματα.

Και όσοι έχουν εθιστεί στα τούρκικα σήριαλς, θα τα εγκαταλείψουν για χάρη σειράς ενημερωτικών εκπομπών.

Επίσης, όλοι θα μάθουν τη διαφορά μεταξύ ασυλίας και νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Όλοι θα συγκρίνουν τρόπους λειτουργίας των κομμάτων εν Ελλάδι και αλλαχού.

Όλοι θα ψάξουν να βρουν αν τα κόμματα πρέπει να χρηματοδοτούνται από το Κράτος ή από τις επιχειρήσεις και τα συμφέροντα.

Όλοι θα διαβάσουν και θα μάθουν απ’ έξω το παρόν Σύνταγμα για να είναι σε θέση να γνωρίζουν τι πρέπει να αλλάξει.

Αφού συμβούν όλα αυτά – και πολλά άλλα ωραία και ενημερωτικά και συμμετοχικά – δια της μεθόδου της απασχολήσεως θα έχει περάσει και το καλοκαίρι, θα έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα, θα έχουν πέσει και τα επόμενα δάνεια στο γνωστό απύθμενο πηγάδι και θα ψαχνόμαστε από την αρχή.

Υπάρχουν, βέβαια, και μερικά άλλα «θεματάκια».

Το Σύνταγμα, με το άρθρο 110, προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο αναθεώρησής του από τη Βουλή: Μετά από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της Βουλής, σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έναν μήνα. Στο στάδιο αυτό καθορίζονται οι διατάξεις που πρόκειται να αναθεωρηθούν.

Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί, η επόμενη Βουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Αν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος λάβει την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τρ
Keywords
Τυχαία Θέματα