Νοικιάζεις σπίτι; Τεκμήριο

Μήπως σας έχει διαφύγει αυτή η... λεπτομέρεια; Τα τεκμήρια «φωτιά» των ακινήτων, δεν ισχύουν μόνο για τα ιδιόκτητα σπίτια αλλά και για τα νοικιασμένα, όπως αναφέρει το fprees.gr. Κι όσο μεγαλύτερο είναι το ακίνητο, τόσο το χειρότερο όπως θα συνειδητοποιήσετε διαβάζοντας το αφιέρωμα στον «βραχνά» (έναν από τους πολλούς) των .....
φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως (δυσάρεστης εννοείται). Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας ο οποίος θα εμφανιστεί να μένει
σε ένα σπίτι 50 τετραγωνικών και θα επιβαρυνθεί με τεκμήριο μικρότερο των 5.000 ευρώ όσο και το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας. Μια απλή πρόσθεση το αποδεικνύει: κανένας Έλληνας δεν μπορεί να έχει τεκμήριο μικρότερο των 3000 ευρώ καθώς υπάρχει ελάχιστο πλαφόν. Από εκεί και πέρα, ένα σπίτι 50 τετραγωνικών, δεν μπορεί να έχει μικρότερο τεκμήριο από 2000 ευρώ εφόσον χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Είτε ενοικιάζεται, είτε είναι ιδιόκτητη.

Βασικές προβλέψεις της νομοθεσίας περί τεκμηρίων, τις οποίες θα βρούμε μπροστά μας κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης είναι οι εξής:

• Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ενός ακινήτου μεταξύ των δύο συζύγων, το τεκμήριο υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας. Έτσι, ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών έχει τεκμήριο 9860 ευρώ. Αν ανήκει 50-50% στους δύο συζύγους, το τεκμήριο αυτό μοιράζεται. Βέβαια, για την κάλυψη του τεκμαρτού εισοδήματος, λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα. Που σημαίνει ότι αν η σύζυγος είναι άνεργη, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο καθώς το τεκμήριο θα καλυφτεί από το εισόδημα του συζύγου της.

• Είναι ξεκάθαρο από το νόμο ότι η κύρια κατοικία, εφόσον είναι ενοικιασμένη, βαραίνει αυτόν που τη χρησιμοποιεί και όχι τον ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης, είναι υποχρεωμένος να δηλώσει μόνο τα ενοίκια που εισπράττει. Ο ενοικιαστής, είναι υποχρεωμένος να δηλώσει τα στοιχεία της κατοικίας όπου διαμένει, και φυσικά να επιβαρυνθεί με το τεκμήριο που αντιστοιχεί στο ακίνητο.

• Ο φορολογούμενος που δηλώνει φιλοξενούμενος απαλλάσσεται του τεκμηρίου. Μοναδική υποχρέωση του φιλοξενούμενου, είναι να δηλώσει την φιλοξενία, στους κωδικούς όπου δηλώνονται τα ενοίκια της κύριας κατοικίας

• Για τις δευτερεύουσες κατοικίες, υπάρχει μείωση του τεκμηρίου σε ποσοστό 50%. Δεν υπάρχει πλέον η έννοια της εξοχικής κατοικίας. Ούτε υπάρχει η έννοια του υπολογισμού του τεκμηρίου μόνο για τρεις μήνες τον χρόνο.

• Σε όλες τις κατοικίες, το τεκμήριο υπολογίζεται μόνο για το χρονικό διάστημα χρησιμοποίησης της κατοικίας. Για κενό διαμέρισμα, δεν υπολογίζεται τεκμήριο. Όμως, το αν ένα διαμέρισμα είναι κενό ή όχι, πρέπει να αποδεικνύεται με κάποιο λογαριασμό ΔΕΚΟ από τον οποίο να προκύπτει μηδενική κατανάλωση.

http://www.newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα