Ο γάμος τριπλασιάζει τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από μπαϊπάς!

Οι παντρεμένοι που υποβάλλονται σε σοβαρές καρδιολογικές επεμβάσεις έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσουν συγκριτικά με όσους απλά συμβιώνουν με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη τους, επισημαίνει τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως τονίζουν ωστόσο οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, από τα στοιχεία που συνέλεξαν φάνηκε ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ευτυχισμένος γάμος για τις γυναίκες, γάμος για τους
άνδρες

Συγκεκριμένα, οι άνδρες ασθενείς έδειξαν να επωφελούνται γενικά από τη σταθερότητα της έγγαμης συμβίωσης, όποια και....
αν ήταν η κατάστασή της. Αντίθετα στην περίπτωση των γυναικών κάτι τέτοιο συνέβαινε μόνο εφόσον εκείνες ένιωθαν ευτυχισμένες μέσα στο γάμο τους.

Η πιθανότητα επιβίωσης μάλιστα των γυναικών που δήλωναν ευτυχισμένες στον έγγαμο βίο τους τετραπλασιαζόταν, βάσει των ενδιαφερόντων ευρημάτων.

Όπως είδαν οι επιστήμονες, η ευτυχία στον γάμο φάνηκε να είναι το ίδιο σημαντική για την επιβίωση του ασθενούς όσο και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της υγείας όπως π.χ. το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υπέρταση.

«Υπάρχει κάτι σε μια καλή σχέση που βοηθά τα δύο μέλη να αγωνίζονται και να παραμένουν σε καλό δρόμο» αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτριαΚαθλίν Κινγκ.

Ροδοπέταλα ή μαχαίρια;

Οι ερευνητές παρακολούθησαν μία ομάδα 225 ατόμων που είχαν υποβληθεί σε μπαϊπάς κατά την περίοδο 1987-1990. Ζήτησαν λοιπόν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ικανοποίηση που αντλούσαν από τον γάμο τους έναν χρόνο μετά την επέμβαση.

Όπως αναφέρουν με σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Health Psychology», 15 χρόνια μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας τους το 83% των παντρεμένων γυναικών που είχαν δηλώσει ευτυχισμένες συνέχιζαν να απολαμβάνουν τον έγγαμο βίο τους, συγκριτικά με το μόλις 28% των γυναικών που είχαν δηλώσει δυστυχισμένες και το 27% των ανύπαντρων γυναικών.

Στους άνδρες το ποσοστό επιβίωσης των «ευτυχισμένων συζύγων» εκτοξευόταν επίσης στο 83%. Το 60% των λιγότερο ευτυχισμένων συζύγων έδειξε επίσης να επωφελείται από τη σταθερότητα του έγγαμου βίου, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από εκείνο του 36% που καταγράφηκε μεταξύ των εργένηδων.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες οργανικά στο στρες και στις στενοχώριες που προκύπτουν από τη σχέση τους συγκριτικά με τους άνδρες και για τον λόγο αυτό ένας δυστυχισμένος γάμος ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία τους» εξηγεί ο καθηγητής Χάρι Ράις, ένας εκ των συγγραφέων.

Το ΒΗΜΑΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα