Ο ήλιος της Ελλάδας θα φέρει σημαντικές επενδύσεις

Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, οι μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και η προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα συνιστούν για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην ηλιακή ενέργεια, όχι μόνο επειδή πιστεύει ότι στο πεδίο αυτό η Ελλάδα έχει ανεξάντλητους πόρους, αλλά και επειδή η Γερμανία στρέφεται όλο και
περισσότερο στις....
εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Και αυτό σχετίζεται με δύο σημαντικούς παράγοντες, από τους οποίους εξαρτάται εν πολλοίς το μέλλον της γερμανικής οικονομίας.

Ο πρώτος είναι η σταδιακή αποστασιοποίηση του Βερολίνου από την πυρηνική ενέργεια. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την ανάπτυξη και αξιοποίηση της γερμανικής ενεργειακής τεχνογνωσίας, που είναι ένα προϊόν υψηλής πλέον ζήτησης στα συμφραζόμενα της παγκόσμιας "ενεργειακής στροφής" και των διεθνών δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Γερμανία κλείνει τα πυρηνικά της εργοστάσια το ένα μετά το άλλο σε έναν χρονικό ορίζοντα δέκα ετών.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχει αναπληρώσει την τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα από άλλες ενεργειακές πηγές. Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να φέρει σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, είχε επισημάνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε.

Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνεια από τη Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει σε εμάς ρεύμα. Η ελληνική οικονομία θα είχε έτσι ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν και μάλιστα περιζήτητο" είχε επισημάνει πριν από μερικές εβδομάδες ο Γερμανός υπουργός. Ωστόσο και ο ίδιος γνωρίζει ότι η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη δεν πρόκειται να επιφέρει πόρους στην Αθήνα στο άμεσο μέλλον. Και αυτό γιατί απλούστατα δεν υπάρχει η σχετική υποδομή.

Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα ηλιακής ενέργειας Γκέρχαρντ Στρίι-Χιπ σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία Die Zeit υποστηρίζει ότι η επένδυση σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστική εξαιτίας της υψηλής τιμής ανά κιλοβατώρα που προσφέρεται στην Ελλάδα (35-44 λεπτά, στη Γερμανία 21-28 λεπτά).

Μακροπρόθεσμα και στο πλαίσιο της "πρωτοβουλίας Desertec" έχει προγραμματιστεί η κατασκευή αγωγών υψηλής τάσης, μέσω των οποίων θα μεταφέρεται η ενέργεια από τις εγκαταστάσεις της Βόρειας Αφρικής στην Ευρώπη. "Ενας από αυτούς τους αγωγούς θα διασχίζει την Ελλάδα, αλλά η κατασκευή του θα διαρκέσει πολλά χρόνια και συνιστά ακόμα μια τεχνολογική και οικονομική πρόκληση" λέει ο Γερμανός επιστήμονας.

Συμπέρασμα, το γερμανικό ενδιαφέρον είναι έντονο και αποσκοπεί σε μια "συναλλαγή win-win". Η επενδυτική δραστηριοποίηση των Γερμανών επιχειρηματιών θα φέρει νέα κεφάλαια στην Ελλάδα, η οποία τα χρειάζεται επειγόντως, και ταυτόχρονα εγγυάται για τη Γερμανία τη μελλοντική διασφάλιση "καθαρών" ενεργειακών πόρων, που θα αναπληρώσουν τις απώλειες από το κλείσιμο των π
Keywords
Αναζητήσεις
i ilios tis eladas
Τυχαία Θέματα