Ο Μ. Αλέξανδρος στο Λούβρο. ‘’Το βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία’’

Στις 16 Ιανουαρίου 2012 τελειώνει η έκθεση στο Λούβρο, η οποία υπήρξε πολύ σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα.

Στο φημισμένο και έγκυρο αυτό Μουσείο, πολλές χιλιάδες επισκέπτες από διάφορα κράτη του κόσμου μπόρεσαν να δουν την έκθεση αυτή και να θαυμάσουν τον πολύ υψηλού επιπέδου πολιτισμό και την περίτεχνη καλλιτεχνική παραγωγή της................
χρυσοφόρας Μακεδονίας, πατρίδας του Μ. Αλεξάνδρου, που βρίσκεται στην Ελλάδα.
Για
μας αυτό είναι εμφανές, όχι όμως και για τους ξένους που δεν γνωρίζουν ότι η Μακεδονία είναι επαρχία της Ελλάδος και μπερδεύουν το όνομα με άλλο κράτος.

Όλοι οι ξένοι γνωρίζουν και θαυμάζουν τον Μ. Αλέξανδρο και υπάρχει στην μυθολογία πολλών εθνών. Απόδειξη είναι η μεγάλη επιτυχία των προηγουμένων εκθέσεων, που γίνονται από πολλά χρόνια, στα μεγαλύτερα Μουσεία, σε διάφορες πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις του κόσμου. Αναφέρουμε στα τελευταία 10 χρόνια: Εθνικό Μουσείο-Τόκυο, Ερμιτάζ-Αγ. Πετρούπολης, Ν.Υόρκη, Μανχάϊμ, Γκεττύ -Καλιφόρνια, Μαδρίτη, Αμστερνταμ, Οξφόρδη και τέλος Παρίσι, συχνά με διαφορετική οπτική γωνία.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 500 κομμάτια από τις παλαιότερες ανασκαφές, Γάλλων στον 19ο αι. και τις πρόσφατες ανασκαφές Ελλήνων αρχαιολόγων τα τελευταία χρόνια, με πολύ σημαντικά ευρήματα, από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Αιγές-Βεργίνα, Πέλλα, Αρχοντικό, Δερβένι, Ν. Ποτίδαια, Θέρμη, Σεβαστή, Σφενδάμη και Πύδνα Πιερίας, Δίον, Αμφίπολη, Σταυρούπολη, Ευρωπός- Κιλκίς, κλπ.).

Τα εντυπωσιακά μωσαϊκά της Πέλλας, τα χρυσά κτερίσματα και στεφάνια της Βεργίνας, τα περίτεχνα κοσμήματα, τα χρυσά προσωπεία, οι πολύχρωμες τοιχογραφίες, αγάλματα, η αναπαράσταση του ανακτόρου των Αιγών και η 3Διαστάσεων προβολή των ανακτόρων και του εσωτερικού αίθουσας αρχαίων συμποσίων από την οικία του Διονύσου, αναδεικνύουν τον πλούτο και τον εκλεπτυσμένο πολιτισμό της Μακεδονίας, με τον οποίο γαλουχήθηκε ο Αλέξανδρος.

Στην προηγούμενη έκθεση στο Ασμόλεαν Μουσείο της Οξφόρδης ο Καθ. Robin Lane Fox υπογράμμισε στην ομιλία του την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ιστορική αμάθεια ή κακοήθεια όσων την αμφισβητούν. Η κ. Sophie Descamps, Διευθύντρια ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων στο Λούβρο και Έφορος της Έκθεσης, υπογραμμίζει με την σειρά της πόσο σημαντικό είναι για το ευρύ και διεθνές κοινό των επισκεπτών, να ανακαλύψουν ότι είναι ελληνική και βρίσκεται στην Ελλάδα η Μακεδονία, η πατρίδα και βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου.

Να σημειωθεί επίσης ότι συνδιοργανωτής της έκθεσης είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Διευθύντρια κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Η Δρ Ποτίτσα Γρηγοράκου, Ιστορικός του Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής, Καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε τον Νοέμβριο, την ΄Εκθεση αυτή, με πολλές εικόνες, στο ευρύ κοινό του Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Παρουσίασε επίσης και τις προηγούμενες χρονικά εκθέσεις. 1) Στο Τόκυο, Μανχαϊμ και Μαδρίτη, με θέμα την κληρονομιά του Μ. Αλεξάνδρου στην Ανατολή
Keywords
Τυχαία Θέματα