Οι είκοσι μέρες του κόνδορα σε Χ.Α., οικονομία, τράπεζες

Εικοσαήμερο «φωτιά» για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και την οικονομία. Τόσο χρηματιστηριακοί, όσο και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι όλες οι μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μέσα στο επόμενο άμεσο διάστημα, το πολύ μέχρι το τέλος Ιουνίου που συνέρχεται η θερινή Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών. Την ίδια περίοδο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανανενώνονται CDS στα....
οποία έχουν «παιχτεί» στοιχήματα
εις βάρος της χώρας. Και για να «πληρωθούν», οι κερδοσκόποι, όπως αναφέρουν χρηματιστές, θα πρέπει να ακούσουν δύο λέξεις: Ή χρεοκοπία, ή έστω, haircut!Διαχειριστές σε ξένους οίκους αναφέρουν ότι πλέον οι ξένοι οίκοι (οι οποίοι πήραν όλοι δουλειές για τις αποκρατικοποιήσεις...) χρειάζονται απτά αποτελέσματα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο που υπέγραψε το μνημόνιο δεν προέβη σε ρηξικέλευθες αποφάσεις είναι ο βασικότερος λόγος που Έλληνες και ξένοι επενδυτές έχουν αυτή τη στάση απέναντι στο Χ.Α., που πλέον διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997 (σ.σ. εδώ και 14 χρόνια) και τα spreads έχουν φτάσει να διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά, στις 1.326 μονάδες. Οι αγορές θα ηρεμούσαν αν η κυβέρνηση έβγαινε κι έλεγε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη για την επόμενη 5ετία, ή ότι πρόκειται να πουληθεί η ΔΕΗ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησης του management.

Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώνονται μεγάλες πιέσεις προς το τέλος των συναλλαγών. Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι το short selling βγαίνει στο τέλος και σε επίπεδα που έχουν διασπαστεί κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον 20άρη, τον γενικό δείκτη και μεμωνομένα χαρτιά. Η Εθνική, για παράδειγμα, ή οι άλλες μεγάλες τράπεζες που έχουν μεγάλη εμπορευσιμότητα, ενδείκνυνται για τέτοιου είδους χρηματιστηριακά παιχνίδια -αναφέρουν χρηματιστές-, επιζήμια και ολέθρια για την αποτίμηση των μετοχών και την εικόνα της αγοράς που κάθε μέρα απαξιώνεται. «Με πολύ λίγα χρήματα, μπορεί κανείς να βγάλει πάρα πολλά, αν στοιχηματίσει στην πτώση των μετοχών και των δεικτών επειδή δεν υπάρχει βάθος και ενδιαφέρον», αναφέρουν οι ίδιοι.

Την ίδια ώρα, υπάρχει ανησυχία για τον τραπεζικό κλάδο. Εκτός από τη θέση στα ελληνικά ομόλογα, αντιμετωπίζουν και πρόβλημα επισφαλειών. Εταιρείες, όπως η Glou και το Ατλάντικ, αλλά και μια σειρά εταιρείες απότο λιανικό εμπόριο και τον κατασκευαστικό κλάδο ζητούν προστασία από τους πιστωτές τους. Τον γύρο της αγοράς έχουν κάνει, επίσης, φήμες, για κανόνι στη διαφημιστική αγορά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν το θέλουν οι τράπεζες, ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν εισηγμένες, όπως ο Πετζετάκις. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, αναφέρουν χρηματιστές, οι τράπεζες να γράψουν και νέες μεγάλες επισφάλειες για φέτος.

Πάντως, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που πιστεύουν σε καλή έκβαση των ζητημάτων της Ελλάδας. Αν γίνει αυτό, θεωρούν, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο. Όταν γίνουν οι ανακατατάξεις, θα ακολουθήσουν και οι αυξήσεις κεφαλαίου
Keywords
Τυχαία Θέματα