Οι τράπεζες δεν θέλουν κανένα πάνω από το κεφάλι τους

Ενώ οι συνθήκες στην αγορά γίνονται μέρα με την πιο ασφυκτικές, οι τράπεζες κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν έχοντας κλείσει τις κάνουλες προς τις επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζουν να κρατούν τα αυτιά τους «κλειστά» ακόμα και στις....
παραινέσεις της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις και στρατηγικές συμμαχίες.

Είναι ενδεικτική η υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης (η μείωση των δανείων σε απλά ελληνικά), με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής προς το σύνολο του εγχώριου ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και
νοικοκυριά) να διαμορφώνεται σε -1,2% τον Ιούνιο του 2011 από -1,1% τον Μάιο του 2011, 0% τον Δεκέμβριο του 2010 και +2,7% τον Ιούνιο του 2010.

Παρά το γεγονός ότι μετά και την απόφαση της συνόδου του Ιουλίου για την Ελλάδα, έχουν πάρει τις εγγυήσεις που χρειαζόταν για την συνέχιση της χρηματοδότησης τους, μέσω του EFSF, αλλά και εγγυήσεις από το πρώτο πακέτο στήριξης που φτάνουν τα 30 δις. ευρώ, αρνούνται να στηρίξουν την αγορά που βρίσκεται σε πρωτοφανή ύφεση.

Έτσι το βάρος για την ενίσχυση της αγοράς πέφτει στο ΕΣΠΑ και στα κονδύλια που περιμένει η Ελλάδα από την Κομισιόν, μετά και τις σχετικές πρωτοβουλίες του Ζοζέ Μπαρόζο.

Θα αναγκαστούν να πάρουν νέα μέτρα

Ο μεγαλύτερος φόβος των τραπεζών είναι να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που μπορεί εν μέρει να σημαίνει και την κρατικοποίηση τους. Δηλαδή μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τις τράπεζες να λογοδοτούν και σε ένα «τρίτο» μέτοχο όπως το Δημόσιο.

Αυτό που πλέον είναι δεδομένο είναι ότι θα χρειαστεί να πάρουν επιπλέον μέτρα για να διατηρήσουν την ρευστότητα τους, καθώς οι απώλειες τους από την συμμετοχή τους στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να φτάσουν στο 21%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλειες 8 -8,5 δις. ευρώ για τις Ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα οι τράπεζες στα πλαίσια και της νέας συμφωνίας «Βασιλεία ΙΙΙ» θα πρέπει να εμφανίσουν στο τέλος του χρόνου core tier I ίσο με 10, κάτι που μεταφράζεται σε κεφάλαια ύψους 7,5 δις. ευρώ που θα πρέπει να αναζητήσει το τραπεζικό σύστημα.

Στην καλύτερη περίπτωση τα πιστωτικά ιδρύματα θα εξοικονομήσουν κεφάλαια ύψους 2 δις. ευρώ από τις δραστηριότητες τους, όπως η πώληση θυγατρικών και θα πρέπει να αναζητήσουν μέσω αυξήσεων ποσά άνω των 5 δις. ευρώ.

Συνολικά υπολογίζεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος μέχρι τα τέλη του 2012 υπολογίζονται στα 15 -20 δις. ευρώ, με τις τράπεζες να εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου - μαμούθ.

Η δεύτερη επιλογή, αν δεν χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις δημιουργώντας νέα μεγαλύτερα σχήματα, τα οποία θα επιχειρήσουν να προσελκύσουν και ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Και αυτή η επιλογή όμως φαίνεται να κολλάει καθώς οι τραπεζίτες φαίνεται ότι βάζουν πάνω από όλα το προσωπικό τους συμφέρον…

Τα νέα δεδομένα ενδέχεται να οδηγήσουν και σε εξελίξεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα