Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, στην ανοικτή συζήτηση μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητα

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στην ανοικτή συζήτηση μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητα, με τίτλο “Η Ελλάδα στο δρόμο της ανασυγκρότησης;” Economist Conferences

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Palmer για την πάρα πολύ καλά εστιασμένη εισαγωγή του, για το γεγονός ότι
έθεσε τον δάκτυλό του εις τον τύπον των ήλων και τα βασικά ερωτήματα. Ευχαριστώ επίσης τα συνέδρια του Economist για την πρόσκληση για πολλοστή φορά. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας, πρωί Δευτέρας, εδώ.

Πράγματι αυτή η εβδομάδα, όπως είπε ο κ. Palmer, είναι μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για...
τη χώρα, για την Ευρωζώνη, για όλους μας και για μένα προσωπικά. Το πρόβλημα της Ευρώπης, όπως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, είναι βαθύτατα πολιτικό και θεσμικό. Το οικονομικό πρόβλημα, το δημοσιονομικό πρόβλημα, η κρίση του δημοσίου χρέους, είναι φυσικά οξύτατα προβλήματα τα οποία όμως έπονται του πολιτικού και θεσμικού προβλήματος της ευρωζώνης.

Είναι επίσης προφανές ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα σε όλα τα κράτη-μέλη, σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά μια που εμείς είμαστε στενά δεμένοι με τους δεσμούς του κοινού νομίσματος, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ τι γίνεται στο εσωτερικό κάθε χώρας. Για λόγους αλληλεγγύης, για λόγους κοινού συμφέροντος και για λόγους συλλογικής προστασίας του ευρώ, της ευρωζώνης και συνακόλουθα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν καλούνται να λάβουν αποφάσεις για θέματα νομισματικής πολιτικής, δηλαδή για θέματα που απαιτούν ταχύτητα και σαφήνεια 17 διαφορετικές κυβερνήσεις που έχουν ποικίλη φυσιογνωμία -άλλες μπορεί να είναι με νωπή εντολή, άλλες να βαδίζουν προς εκλογές, άλλες να είναι ισχυρές μονοκομματικές, άλλες κυβερνήσεις συνασπισμού, άλλες κυβερνήσεις υπηρεσιακές, άλλες κυβερνήσεις μειοψηφίας- αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να παρακολουθούμε 17 διαφορετικούς πολιτικούς και κοινωνικούς κύκλους και αυτό καθιστά το όλο οικοδόμημα εξαιρετικά λεπτό, όχι όμως εύθραυστο.

Γιατί έχει και την εμπειρία και τη βούληση και την ικανότητα η Ευρωζώνη να καταλήγει σε κάποιες αποφάσεις οι οποίες όμως, όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ετών, πάρα πολύ γρήγορα αμφισβητούνται και πολύ συχνά μπαίνουμε σ’ έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο πρέπει με αποφασιστικότητα, με καθαρότητα, με συνέπεια, να δρούμε το ταχύτερο δυνατό.

Αυτό ήταν το βασικό νόημα των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου που διαμορφώθηκαν -θέλω να το θυμίσω αυτό- την παραμονή της 21ης Ιουλίου στο Βερολίνο κατά τη συνάντηση που είχε η καγκελάριος Merkel με τον Πρόεδρο Sarkozy, παρουσία σ’ ένα τμήμα της συζήτησής τους και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του κ. Jean-Claude Trichet, στόχευαν και στοχεύουν να δώσουν αυτή την καθαρή, αποφασιστική, οριστική απάντηση στο κερδοσκοπικό τμήμα των αγορών που δημιουργεί τις συνθήκες ενός ασύμμετρου οικονομικού και χρηματοοικονομικού πολέμου
Keywords
Τυχαία Θέματα