"Πάρτε λεφτά, αγοράστε τα ομόλογά σας και γλιτώστε χρέος 20 δισ."

Αν και απέχουμε πολύ ακόμη από το να πούμε κατηγορηματικά πως βρέθηκε η λύση στο πρόβλημα του χρέους, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η εξέλιξη που με ακρίβεια περιγράφει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στην κυριακάτικη έκδοση που κυκλοφορεί ήδη στα σημεία διανομής και στο....
iPad.

Πρόκειται για μια συνδυαστική λύση
που συνίσταται στην ενίσχυση της χώρας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου η Ελλάδα να αγοράσει ομόλογα από κατόχους στην τρέχουσα τιμή, η οποία είναι σε αρκετές περιπτώσεις έως και κατά 40% χαμηλότερη της ονομαστικής.

Παράλληλα, θα προταθεί η ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν με νέα, 30ετούς διάρκειας, τα οποία, ως κίνητρο για την ανταλλαγή θα φέρουν την εγγύηση του EFSF.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο Der Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί τη Δευτέρα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, αν αγοράσει η ίδια τα ομόλογά της, παίρνοντας μια οικονομική ενίσχυση από το EFSF.

Στην ίδια λογική, το EFSF θα μπορούσε να αντλήσει πόρους από τις αγορές με ευνοϊκούς όρους, χάρη στην αξιολόγηση του σε ΑΑΑ, την καλύτερη δυνατή, και στη συνέχεια να τους δανείσει στην Ελλάδα με προνομιακό επιτόκιο για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα στην επαναγορά (των ομολόγων της).

Το σενάριο φαίνεται ότι ευνοείται από την ΕΚΤ, η οποία δεν χάνει κεφάλαια (αφού πρακτικά πουλά περίπου στις τιμές και στο discount που έχει προμηθευτεί τα ομόλογα).

Επιπλέον, η Ελλάδα μειώνει αρκετά το χρέος της, ενώ και οι ιδιωτικές τράπεζες-ομολογιούχοι δεν εγγράφουν στα βιβλία τους ζημίες από πωλήσεις ομολόγων σε τιμές μικρότερες αυτές της αρχικής τους κτήσης.

Στο τελευταίο αυτό σημείο. πάντως, έγκειται το κλειδί της λύσης, αφού η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι πιθανό να χαρακτηριστεί ως επιλεκτική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης. Το αντεπιχείρημα των θιασωτών της λύσης έγκειται στο ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μετακύληση (rollover) της λήξης, αλλά με αντικατάστασή τους από νέα ομόλογα και με επαναγορά χρέους.

Φυσικά ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει το επιτόκιο δανεισμού, σε μία λύση αναδιάρθρωσης χρεόυς που θυμίζει αυτή που δόθηκε προ 30ετίας στην Λατινική Αμερική με την "σφραγίδα" του τότε υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπρέιντι.

http://www.protothema.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα