Πληρώνουμε 150.000 ευρώ την ημέρα για την καθαριότητα της πόλης που ο δήμαρχος ομολογεί ότι είναι βρώμικη

Μπορεί η ομολογία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ότι η πόλη του είναι βρώμικη, να εντυπωσίασε τους Γερμανούς δημοσιογράφους του Spiegel, αλλά δυστυχώς θλίβει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, που υφίστανται αυτή τη βρώμικη πόλη χωρίς προοπτική βελτίωσης.

Η πρόσφατη ρήξη της διοίκησης με τους συμβασιούχους
ξεκίνησε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ο ίδιος ο δήμαρχος πρότεινε να ψηφίσει το σώμα κατά συνείδηση, αν οι συμβασιούχοι των....
οποίων έληξαν οι συμβάσεις πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Απαντώντας στους συμβασιούχους, ο Δήμαρχος είπε «να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος», όμως η διοίκηση του Δήμου δεν είναι τεστ κοπώσεως. Είναι άσκηση υπευθυνότητας απέναντι στους πολίτες.

Η υπευθυνότητα σημαίνει ότι πρέπει να πει καθαρά ότι αυτή τη στιγμή στην καθαριότητα απασχολούνται περίπου 600 μόνιμοι υπάλληλοι, περίπου 400 που επέστρεψαν μακροχρόνια με δικαστικές αποφάσεις και περίπου 800 συμβασιούχοι, δηλαδή 1800 άτομα, για να βγαίνουν κάθε μέρα έξω 25 απορριμματοφόρα!

Αυτό με βάση τον προϋπολογισμό του 2012, μας κοστίζει περίπου 150.000 ευρώ την ημέρα. Η σύγκριση δεν γίνεται με το παρελθόν, αλλά με την πραγματικότητα!

Αυτή τη στιγμή η πόλη υφίσταται:

1. Την προεκλογική δέσμευση από το Γιάννη Μπουτάρη να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος από το δήμο Θεσσαλονίκης, με βάση την οποία το Μάρτιο του 2011 δόθηκαν στους τότε συμβασιούχους βεβαιώσεις, ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ευλόγως το ζητούν και οι επόμενοι. Από τους εκείνους όμως επέστρεψαν με δικαστικές αποφάσεις οι μισοί.

2. Την αδυναμία της διοίκησης να καθορίσει τον ακριβή αριθμό των αναγκών στην καθαριότητα (από 585 συμβασιούχους στην πρώτη προκήρυξη των οκτάμηνων συμβάσεων, 610 στην επόμενη και 800 στην πρόσφατη προκήρυξη)

3. Την απροθυμία της να απαλλάξει το δήμο και τους ίδιους τους συμβασιούχους από την άθλια σχέση εργασίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

4. Την επιμονή της να λειτουργεί την καθαριότητα με 800 συμβασιούχους δύο μηνών, (κόστους 1,3 εκ. ευρώ το μήνα, όπως προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση) οι οποίοι φεύγουν από τη δουλειά πριν προλάβουν να μάθουν ποια είναι τα καθήκοντα τους.

Αυτή τη στιγμή το μόνιμο προσωπικό, μαζί με όσους εργαζόμενους δικαιώθηκαν δικαστικά και θα είναι για μακρό χρονικό διάστημα στο δήμο, ξεπερνάει τα 1000 άτομα. Μπορούν να επαρκέσουν χωρίς συμβασιούχους.

Η καθαριότητα είναι η πιο σοβαρή λειτουργία της δημοτικής αρχής. Δεν αγοράζεται, οικοδομείται με σχέδιο και με τη συνεισφορά όλων των κατοίκων του δήμου.

Χρήστος Μάτης
Δημοσιογράφος - Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης
Keywords
Τυχαία Θέματα