Πολιτική παράλυση επικρατεί στην Ελλάδα, υποστηρίζει το Reuters

Η παρατεταμένη εκλογική αβεβαιότητα έχει «παγώσει» κάθε μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπη με καθυστερήσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, επισημαίνει σε σημερινό του άρθρο το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή
Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ζητήσει σημαντικές περικοπές και....
μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα στο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο.

Η πολιτική «παράλυση» αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη, εν αναμονή της νέας εκλογικής αναμέτρησης, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας την Τετάρτη, χωρίς, ωστόσο, να είναι εξουσιοδοτημένος να πάρει κάποια πολιτική απόφαση πέρα από το να οδηγήσει τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση στις 17 Ιουνίου.

«Το μόνο που κάνουμε είναι να περιμένουμε», δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος που ζήτησε την ανωνυμία του.

Διαφορετικός Έλληνας αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε ότι οι υπουργοί του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούν με τους δανειστές της Ελλάδας από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος δήλωσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει διατάγματα ενώ όλοι οι διαγωνισμοί έχουν "παγώσει".

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ζητά την κατάργηση του μνημονίου, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες στην Ευρώπη. Αλλά ακόμη και αν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να τηρήσει τη συμφωνία, θα πρέπει από την πρώτη κιόλας μέρα που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο έχει συρρικνώσει επανειλημμένα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αποφάσισε την Τρίτη ότι "παγώνει" την λήψη κάθε δεσμευτικής απόφασης μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Παράλληλα, το σχέδιο περικοπής των δημοσίων δαπανών - ύψους πολλών δις ευρώ - δεν έχει ολοκληρωθεί, η είσπραξη φόρων υπολείπεται σημαντικά των στόχων και το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βρίσκεται στον αέρα.

Η πρώτη επίπτωση της πολιτικής παράλυσης φάνηκε την Τετάρτη: σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η κεντρική τράπεζα διέκοψε την χρηματοδότηση ορισμένων ελληνικών τραπεζών εξαιτίας των καθυστερήσεων στα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα