Πολύ κακό για το τίποτα, χθες στις Βρυξέλλες

Δίχως καμία απόφαση ολοκληρώθηκε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών που συμμετέχουν στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας.
Τα μέλη του συμβουλίου, πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου την Δευτέρα σε μία προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων και των διχογνωμιών που υπάρχουν μεταξύ των μελών και των εκπροσωπών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
προκειμένου να υπάρξει μία, κατά το...
δυνατόν αποδεκτή από το σύνολο των παραγόντων απόφαση, η οποία στη συνέχεια θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο κορυφής στις 24 Ιουνίου.

Στην αποψινή συνάντηση εκφράστηκαν δύο κυρίαρχες αντιλήψεις και απόψεις για την υπέρβαση της κρίσης, τουλάχιστον πρόσκαιρα. Από την μία είναι η γνωστή θέση της Γερμανίας, η οποία εκφράσθηκε με τη γνώστη επιστολή του υπουργού των Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, ο οποίος προκρίνει μία λύση που προβλέπει στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας και τη συμμετοχή και των ιδιωτών δανειστών της χώρας, με άλλα λόγια κατά κύριο λόγο των τραπεζών, παρέχοντας μία περίοδο χάριτος στην Ελλάδα επτά ετών για την αποπληρωμή των ομολόγων που θα έχουν κρατήσει και δεν θα απαιτήσουν την εξόφλησή τους το 2012 και 2013.

Από την άλλη είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του κ. Ντράγκι, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα διαδεχθεί τον σημερινό πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Τρισέ, ο οποίος απορρίπτει μετά βδελυγμίας την προοπτική ανάμειξης του ιδιωτικού τομέα στη διαχείρισης της λύσης του προβλήματος που συνιστά το υπερβάλλον χρέος της Ελλάδας.

Ωστόσο, κατά αρχήν αποφασίσθηκε από τους υπουργούς των οικονομικών η αναγκαιότητα παροχής πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα, όμως, απομένει το σημαντικότερο κομμάτι της συμφωνίας που θα ανοίξει και το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου Σόϊμπλε. Να καταφέρουν να πείσουν τους ιδιώτες να συμμετάσχουν εθελοντικά στη επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο λύσης. Ο τρόπος με τον οποί θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή τη εθελοντική συμμετοχή εξακολουθεί να παραμένει ο μεγάλος άγνωστος., όπως προέκυψε από τη σύσκεψη.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε, υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός μετά το τέλος της σύσκεψης δηλώνοντας πως αφενός μεν η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να παράξει βοήθεια προς την Ελλάδα, αφετέρου δε πως «θα αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα τις προσεχείς εβδομάδες για την ενδυνάμωση των μέτρων που έχει ήδη εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του χρέους. Η πρώτιστη προτεραιότητα είναι η βελτίωση της ικανότητας της χώρας να προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη, τόνισε.

Ο κ. Μάριο Ντράγκι τόνισε πως δεν θα πρέπει η λύση του προβλήματος να τεθεί στη βάση της υποχρέωσης από την πλευρά των ιδιωτών δανειστών να αποδεχθούν οποιοδήποτε τέτοιου σχέδιο σωτηρίας. Αντιθέτως, δήλωσε πως η εφαρμογή και στην περίπτωση της Ελλάδας του περίφημου πρωτοκόλλου της Βιέννης, το οποίο εφαρμόσθηκε στις περιπτώσεις των
Keywords
Τυχαία Θέματα