Πώς να προστατέψετε τα κινητά σας τηλέφωνα από hackers

Πλέον η ευρεία χρήση των κινητών προηγμένης τεχνολογίας, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και συνεχίζει να εισχωρεί με αρκετά γοργούς ρυθμούς. Η τάση αυτή δεν αφορά μόνο τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και άλλες φορητές συσκευές όπως laptops, netbooks, tablets κ.α., τα οποία φυσικά για να λειτουργήσουν έχουν εγκατεστημένο κάποιο λειτουργικό σύστημα, συνήθως της Apple, Windows
ή Android (Google). Όπως ήταν φυσικό ευπάθειες εμφανίστηκαν και σε αυτές τις συσκευές, οι οποίες προβλέπεται να αποτελέσουν τον κυρίαρχο στόχο των hackers μέχρι το 2014. Το γεγονός αυτό δεν θα....
πρέπει να μας ξενίζει καθώς είναι απόλυτα λογικό οι hackers να επιτίθενται και στις φορητές μας συσκευές, αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος των πληροφοριών που ανταλλάσουμε, ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 τρόπους για να παραμείνουν οι συσκευές σας ασφαλείς καθώς και τα δεδομένα που διαχειρίζεστε μέσω των συγκεκριμένων συσκευών:

1. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό που χρησιμοποιείτε είναι πλήρως ενημερωμένο με τις τελευταίες αναβαθμίσεις και σε περίπτωση που δεν είναι ενημερώστε το άμεσα.

2. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς. Αυτό συνεπάγεται τη χρήση κωδικών άνω των 8 χαρακτήρων, που θα αποτελούνται από αριθμούς, γράμματα και σύμβολα ώστε να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν από τους κακόβουλους εισβολείς. Οι κωδικοί που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει επίσης να αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.

3. Μην επεξεργάζεστε τις ρυθμίσεις ασφάλειας. Οι περισσότεροι περιηγητές στα κινητά τηλέφωνα έχουν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ασφάλειας, οι οποίες είναι αρκετά καλές, σε περίπτωση που δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις θα είναι καλό να μην τις αλλάξετε, γιατί ίσως τα πράγματα γίνουν χειρότερα.

4. Αποφύγετε τα μη ασφαλή ασύρματα δίκτυα. Σε τέτοιου είδους δίκτυα δεν απαιτείται κωδικός πρόσβασης και είναι εκτεθειμένα στον κάθε χρήστη, αυτό σημαίνει ότι μπορεί τα δεδομένα σας να εκτεθούν σε οποιονδήποτε ακόμη και σε έναν κακόβουλο χρήστη.

5. Όταν πληρώνετε για ασύρματο δίκτυο, δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές, θα πρέπει να ελέγχετε εάν απαιτείται κωδικός πρόσβασης μέσω WEP (wired equivalent privacy) και WPA (Wi-Fi protected access), όπου το δεύτερο είναι και πιο ασφαλές.

6. Τα URL που ξεκινούν με ‘https:’ είναι ασφαλέστερα, αλλά δεν διαθέτουν όλες οι ιστοσελίδες τέτοιου είδους πρωτόκολλα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβεβαιώνουμε σε κάθε περίπτωση εάν αναγράφεται το “s” στη διεύθυνση, καθώς αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα μας μεταφέρονται μέσω κρυπτογραφημένου καναλιού.

7. Χρησιμοποιήστε VPN (virtual private network) όταν συνδέεστε σε εταιρικά δίκτυα απομακρυσμένα, καθώς τα δεδομένα σας μεταφέρονται μέσω ενός ξεχωριστού ασφαλούς διαύλου.

8. Απενεργοποιήστε τα cookies και την απομνημόνευση των κωδικών. Σε περίπτωση που πρέπει να θυμάστε κάποιους κωδικούς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα προγράμματα όπως το KeePass, το LastP
Keywords
Τυχαία Θέματα