Πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ και νέα αιτήματα της τρόϊκας

«Βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας» του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επίσης γνωστοποίησε πως τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ......
νέα σύνοδος του Eurogroup.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ακόμη πως έως το τέλος της εβδομάδας πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Επανέλαβε ακόμη ότι οι δυο διαδικασίες,
της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI, αλληλεξαρτώνται, τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι «τώρα είναι η στιγμή της δύσκολης διαπραγμάτευσης, όχι αργότερα».
Την ίδια ώρα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνιζε ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται την τρέχουσα περίοδο με την τρόικα, αφορά στις αποκλίσεις του 2011-2012, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να καλυφθούν από μέτρα ύψους έως το 2% του ΑΕΠ (περίπου 4,5 δισ. ευρώ). Τα μέτρα αυτά, που θα αποτελούν το προμνημόνιο, θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το εάν θα υπαχθούν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την κεντρική τράπεζα. Συμπλήρωσε ότι σε επίπεδο Eurogroup και Εuro working group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπληρώσει τις περιουσιακές απώλειες των ταμείων - ακόμη και με άλλη δημόσια περιουσία.
Σε ό,τι αφορά τον 13ο και 14ο μισθό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τις διαπραγματεύσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έχουν αναλάβει ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων.
Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα η τρόικα ζητά:
Αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Η τρόικα απαιτεί την κατάργηση 150.000 μόνιμων θέσεων στο δημόσιο ως το 2015, κάτι που σημαίνει και την απόλυση ισάριθμων υπαλλήλων.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο αλλαγών συμπεριλαμβάνεται επίσης η άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ παράπονα υπάρχουν για την καθυστέρηση εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο στενό δημόσιο τομέα που είχε ως αποτέλεσμα να μην μειωθούν όσο προβλεπόταν οι δαπάνες μισθοδοσίας το 2011 και να επιβαρυνθεί το έλλειμα τουλάχιστον κατά 0,2% του ΑΕΠ. Τέλος, η τρόικα ζητεί από τα κόμματα να δεσμευτούν ότι με την επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση θα προχωρήσουν στην κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.

Υιοθέτηση μνημονίου για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και διάφορους οργανισμούς) για τους οποίους η τρόικα θεωρεί ότι ε
Keywords
Τυχαία Θέματα