ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Συμφοιτητές, Συμφοιτήτριες,

Μετά από ένα μήνα χαμένων εξεταστικών και μαθημάτων η πλειοψηφία των φοιτητών με την ενεργή συμμετοχή του και την ψήφο του επανέφερε την ακαδημαϊκή κοινότητα στην....
ομαλότητα. Μέσα από πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες δημιουργήσε ένα αυθόρμητο κίνημα πέρα από κόμματα και παραταξιακά συμφέροντα. Το Κίνημα των Ανοιχτών Σχολών.

Αρκούσε ένα και μόνο αίτημα, το αίτημα για Ανοιχτή Σχολή, το οποίο έδωσε μία νέα
διαφορετική νοημοδότηση στο φοιτητικό κίνημα. Η προσπάθεια μας απέδειξε πως όταν όλοι μαζί προτάσουμε το συλλογικό συμφέρον, τότε η συνεργασία ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων μπορεί να πετύχει.

Η νέα αυτή πραγματικότητα δημιουργεί μία ανάγκη. Ανάγκη για συλλογική εκπροσώπευση των φοιτητών πέρα από κομματικούς χρωματισμούς και πάθη. Ανάγκη που πλέον αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλύψουν οι φοιτητικές παρατάξεις. Ανάγκη που μόνο ενιαίοι και δυνατοί φοιτητικοί σύλλογοι είναι σε θέση να καλύψουν, όπου χωρίς διαχωρισμούς θα βρίσκονται στο πλάι του φοιτητή σε κάθε πρόβλημα ή δυσκολία. Φοιτητικοί Σύλλογοι που θα ασχολούνται και θα αναδεικνύουν τα ζητήματα της Σχολής τους και μόνο, πέρα από ιδεολογίες και εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες.

Η ανάγκη όμως για συλλογική εκπροσώπευση δεν μπορεί να υπάρξει μόνο σε επίπεδο σχολής. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε έναν φορέα ευρύτερο, που θα εκπροσωπεί συνολικά τους φοιτητές απέναντι στα ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Έναν φορεά που θα είναι σε θέση να ελέγχει αναλυτικότερα το νομοθετικό έργο της εκάστοτε κυβέρνησης και συντονισμένα, και όχι αποσπασματικά, να διεκδικεί την αναβάθμιση των σπουδών μας.

Φορέα που υπάρχει, αλλά σκοπίμως είναι ανενεργός. Την Ε.Φ.Ε.Ε.


Τί είναι η Ε.Φ.Ε.Ε.

Η Εθνική Ένωση Φοιτητών Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.Ε.) αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των φοιτητών και σύμφωνα με το Καταστατικό της (όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πανσπουδαστική" τον Ιανουάριο του 1964) έχει σκοπό την προώθηση των αιτημάτων των φοιτητών και την ενιαία έκφραση του φοιτητικού κινήματος. Από το 1980 με περίτεχνες μεθοδεύσεις, διάφορες δυνάμεις κατάφεραν να υποδαυλίσουν το θεσμό της Ε.Φ.Ε.Ε. , κατάσταση που συντηρούν μέχρι και σήμερα. Καθ’ αυτόν τον τρόπο μεγάλη μερίδα φοιτητών αγνοεί την ύπαρξη της Ε.Φ.Ε.Ε. ή άλλοτε οι ίδιες οι δυνάμεις που μεθόδευσαν και μεθοδεύουν την εκμηδένιση της την χρησιμοποιούν ως προεκλογικό πυροτέχνημα και ως ρητορική κορώνα για να ‘‘εμπλουτίσουν’’ τους λόγους τους.

Γιατί Ε.Φ.Ε.Ε.

Υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται ανάγκη οι φοιτητές σε όλη τη χώρα να ενημερωθούν για τον θεσμό της Ε.Φ.Ε.Ε. χωρίς παρωπίδες και να ζητήσουν ξεκάθαρα την ανασύσταση αυτού του οργάνου και να τον καταστήσουν από έναν παραπαίοντα θεσμό σε αφάνεια σε έναν θεσμό με κύρος και διαπραγματευτική ισχύ για την προάσπιση των απόψεων των φοιτητών. Φυσικά σε ένα απόλυτο καθεστώς διαφάνειας και διαδικασιών που θα συμπεριλαμβάνουν την πλειοψηφία των φοιτητών
Keywords
Τυχαία Θέματα