Σήμα κινδύνου από τις φαρμακευτικές εταιρείες

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών και της κυβέρνησης με αφορμή τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την προμήθεια φαρμάκων.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι έχουν πετύζει συντριπτική μείωση της τιμής στην οποία αγοράζουν τα φάρμακα. Επικαλούνται μάλιστα τα αποτελέσματα της πρόσφατης ηλεκτρονικής προμήθειας δύο φαρμακευτικών ουσιών και τονίζουν πως από μία και....
μόνο δημοπρασία το ελληνικό δημόσιο εξοικονόμησε 4,7 εκατ.ευρώ.
Κατά τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, το νοικοκύρεμα θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται
ακόμη 20 ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Στην κυβέρνηση λένε πως θα επιδιώξουν την ολοκλήρωση όλων των προμηθειών έναντι 100 εκατ.ευρώ, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 200 εκατ.ευρώ και επισημαίνουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί συντριπτικά…

Η Ένωση των φαρμακοβιομηχανιών υποστηρίζει ότι η πολιτική αυτή είναι εθνικά επικίνδυνη και προειδοποιούν ότι πολλές εταιρείες θα οδηγηθούν -με μαθηματική ακρίβεια- στο κλείσιμο.

Οι παρασκευαστές φαρμάκων αντιδρούν στους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση έβαλε τάξη στην ασυδοσία των φαρμακοβιομηχανιών και διαφωνούν με τον υπαινιγμό ότι στο παρελθόν είχε στηθεί ένα τρελό πάρτι αισχροκέρδειας.

Κατά τις ελληνικές φαρμακευτικές, η ηλεκτρονική δημοπρασία -με τους όρους που διεξάγεται- είναι διάτρητη στο dumping εκ μέρους των πολυεθνικών-κολοσσών. Υποστηρίζουν ότι επιτρέπει στις ξένων -κυρίως ισραηλινών και αμερικανικών- συμφερόντων φαρμακοβιομηχανίες που ειδικεύονται στα φτηνά (ορισμένες φορές και αμφιβόλου ποιότητας) φάρμακα-«αντίγραφα» να προσφέρουν εξευτελιστικές τιμές.

Επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό, μπορεί η κυβέρνηση να εξασφαλίζει μερικούς –πρόσκαιρους- πόντους στο παιχνίδι της δημοσιότητας, όμως «εξασφαλίζει» και τον αφανισμό της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, του ελληνικού φαρμάκου, την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους για το παραπαίον ελληνικό Δημόσιο και οδηγεί στην ανέχεια τις 20.000 οικογένειες στις οποίες δίνει ψωμί ο υγιής -κατά τα άλλα- κλάδος.
Κατά την άποψη των φαρμακοβιομηχανιών, η συγκεκριμένη πολιτική δεν διασφαλίζει καν φθηνότερες τιμές φαρμάκου για τον Ελληνα ασθενή. Οπως επισημαίνεται από τις ελληνικές εταιρείες, το σχέδιο των ξένων πολυεθνικών του φαρμάκου, μέσω της τακτικής του dumping είναι προφανές: Καθώς έχουν την ευχέρεια να πουλάνε επί μακρόν σε εξευτελιστικές, κάτω του κόστους τιμές (τόσο λόγω των «αντιγράφων» φαρμάκων, όσο και λόγω των τεράστιων διαθεσίμων τους), επιδιώκουν να στραγγαλίσουν τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που δε μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την τακτική (τόσο λόγω των υψηλής ποιότητας φαρμάκων τους, όσο και του μικρότερου μεγέθους τους). Απώτερος στόχος των πολυεθνικών -κατά τους Έλληνες παρασκευαστές φαρμακευτικών ουσιών- είναι να πετάξουν το made in Greece φάρμακο εκτός αγοράς και να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις που το παρασκευάζουν στο λουκέτο. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι μόλις οι
Keywords
Τυχαία Θέματα