ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒ. κ. ΑΡΤΕΜΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Η επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ διευκρινίζει κάποια ερωτήματα, αναφορικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,την οποία κοινοποίησε στους Σεβασμιότατους Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, με την οποία θεωρεί ως καθαιρεμένο τον....
Σεβ. κ. Αρτέμιο.

ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

___________

Με την επιστολή του ο Σεβασμιότατος εξηγεί ότι

1.) Συνεχίζει να θεωρεί αντικανονική την καθαίρεση του κ. Αρτέμιου,

2.) Στη Σύνοδο υπεστήριξε τον Σεβ. κ. Αρτέμιο και καταχωρήθηκε στα πρακτικά η διαφωνία του, αλλά η πλειοψηφία της Συνόδου αποφάσισε αντίθετα, με την άποψή του, και γι’ αυτό το λόγο και ΜΟΝΟΝ η υπογραφή του βρίσκεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου,

3.) Προτίθεται να επαναφέρει στη Σύνοδο το θέμα του Οικουμενισμού στην Εκκλησία της Σερβίας και ιδιαίτερα τη βάπτιση με επίχυση νερού, που χρησιμοποιούν ευρέως στην Εκκλησία της Σερβίας για αιώνες, και η οποία πρακτική, ακολουθεί το Παπικό πρότυπο και γίνεται κατά κραυγαλέα παράβαση σαφών Αποστολικών και άλλων Κανόνων Οικουμενικού κύρους, αλλά και σε αντίθεση με τη διδασκαλία περί του Αγίου Βαπτίσματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

_____________

Αυτά που ανέφερε ο Σεβασμιότατος Πειραιώς είναι σαφή μεν, τον τιμούν οπωσδήποτε, αλλά δεν μας βοηθούν να σχηματίσουμε ορθή εικόνα για τα γεγονότα.

Και εξηγούμαι. Το ότι δέχεται ως αντικανονική την καθαίρεση του Σεβ. κ. Αρτέμιου δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι διατεθειμένος να παρακούσει τις εντολές της Συνόδου και να δεχθεί σε εκκλησιαστική κοινωνία ή ακόμη και σε συλλείτουργο τον Σεβ. κ. Αρτέμιο.

Πολλές πράξεις πολλών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών είναι αντικανονικές αλλά, αφού τις δέχεται η Εκκλησία και τις επικυρώνουν με την εκκλησιαστική τους κοινωνία οι επίσκοποι των Εκκλησιών, αποκτούν κανονική ισχύ.

ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

__________

Μήπως ο θεσμός του βοηθού επισκόπου είναι κανονικός; Μήπως το μεταθετόν είναι κανονικό; Μήπως η αναληψη κοσμικού αξιώματος από κληρικούς είναι κανονική; Μήπως η χειροτονία ανώριμων κληρικών ως διακόνων, πρεσβυτέρων, ή επισκόπων είναι κανονική; Μήπως οι συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους είναι κανονικές; Μήπως η πήξις θυσιαστηρίων και Μονών εκτός των ορίων της οικείας Μητροπόλεως από ένα Ιεράρχη είναι κανονική; Μήπως η χωρίς δίκη και απολογία εκθρόνιση και επιβολή επιτιμίου ακοινωνησίας και η κατάτμηση της Μητροπόλεως χωρίς την άδεια του οικείου ιεράρχη είναι κανονικές; Μήπως η χειροτονία ανθρώπων με κωλύματα ιερωσύνης είναι κανονική; Επιλείψη ο χρόνος ημάς διηγουμένους τις αντικανονικότητες που συμβαίνουν συστηματικά στην Εκκλησία.

ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒ. κ ΑΡΤΕΜΙΟ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ;

__________

Επομένως το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τούτο, κ
Keywords
Αναζητήσεις
χειροτονία απο επισκοπο καθαιρεμενο
Τυχαία Θέματα