Τα ψέματα του Μαρτίου, θηλιά του Ιουνίου

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Μπορεί να μας πει κάποιος – μέλος της κυβέρνησης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ένα στέλεχος, ένα απλό μέλος του κυβερνώντος (λέμε τώρα) κόμματος – πού θα πάει αυτή η ιστορία του πολιτικού ψεύδους;

Ή πρέπει να δεχθούμε πως στις φλέβες τους δεν κυλά αίμα, αλλά… ψέμα; Τώρα που βρεθήκαμε κρεμασμένοι στον γκρεμό – και μάλιστα από το ένα δαχτυλάκι – πρέπει κάποιος απ’ όλους να μας πει ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.
Έτσι, για να…
συγχωρεθούμε πριν συναντήσουμε τον Δημιουργό μας.

Μόλις τον προηγούμενο Μάρτιο δεν πανηγυρίζαμε ότι… σωθήκαμε; Θυμάστε; Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών είχαν επιστρέψει νικητές και τροπαιούχοι την μία από το Eurogroup (11 Μαρτίου) και την άλλη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (25 Μαρτίου).

Μα ακόμη και τα μικρά παιδιά τα κόβουν κάποτε (όταν μεγαλώσουν και εκπαιδευόμενα από τους γονείς τους) τα ψέματα.

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι ψεύτες, οι χειρότεροι Μινχάουζεν, κάποια ντροπή τη νιώθουν, όταν αποκαλύπτονται.

Εδώ τίποτε. Και με το δίκιο τους. Κέρδισαν τις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν», τις κούφιες υποσχέσεις και έναν ορυμαγδό ψεμάτων και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν!

Στις 25 Μαρτίου, μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αποφάσεων του Eurogroup της 11ης Μαρτίου (για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου στα επτά χρόνια και μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα), στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπανδρέου δήλωνε:

«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίνουν νέα προοπτική στη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού».

Και επίσης: «Φτάσαμε στη σημερινή απόφαση με τη σταθερή μας διεκδίκηση, με την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος».

Και το άλλο: «Η προσπάθειά μας πέτυχε, όλοι αναγνωρίζουν πια το σημαντικό δρόμο που διανύσαμε. Πετύχαμε να βελτιώσουμε το πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου».

Και το παράλλο: «Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός».

Και το κορυφαίο: «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση».

Βέβαια, το περίφημο «Σύμφωνο για το Ευρώ», περιλάμβανε κι’ άλλα πράγματα, όπως η δέσμευση της Ελλάδας για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ και – το χειρότερο – η ανάληψη μέρους του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές.

Σ’ εκείνη την (θριαμβευτική) συνέντευξη της 25ης Μαρτίου, ο κ. Παπανδρέου είχε ερωτηθεί σχετικά με την υιοθέτηση του Συμφώνου για το Ευρώ, που πέραν όλων των παραπάνω προβλέπει και συγκράτηση μισθών και ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Και τι είχε απαντήσει με ύφος χιλίων Μινχάουζεν; Μα πως οι προβλέψεις του Συμφώνου δεν αφορούν σε νέα μέτρα για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «εμείς ήδη έχουμε πάρει επίπονα μέτρα», διότι (το Σύμφωνο) «περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικ
Keywords
Τυχαία Θέματα