Τα συµφέροντα των εφοπλιστών και οι κυρώσεις στο Ιράν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

H Ελλάδα το 2008 δεχόταν πιέσεις για την επιβολήαυστηρότερων κυρώσεων κατά του Ιράν, που θα έπλητταν «τα οικονομικά συµφέροντα των ελλήνων πλοιοκτητών, οι οποίοι έχουν σηµαντικές σχέσεις µε τους Ιρανούς », σύµφωνα µε αµερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks.
Τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ, µε την....
ευγενική, µυστική υποστήριξη της Γαλλίας
και της Βρετανίας, δεχόταν η Ελλάδα το 2008 για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, σύµφωνα µε αµερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks. Οπως αναφέρεται σε απόρρητο τηλεγράφηµα, ένας από τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση εµφανιζόταν διστακτική ήταν «τα οικονοµικά συµφέροντα των ελλήνων πλοιοκτητών, οι οποίοι έχουν σηµαντικές σχέσεις µε τους Ιρανούς και είναι σηµαίνοντες παράγοντες στην εσωτερική πολιτική µε µεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση Καραµανλή». Στα διπλωµατικά έγγραφα που αποκαλύπτουν σήµερα «ΤΑ ΝΕΑ», γίνεται εµφανές ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εµπορικής Ναυτιλίας ενέδωσαν τελικά στις πιέσεις, εκδίδοντας οδηγία για τις Ναυτιλιακές Γραµµές της Ισλαµικής ∆ηµοκρατίας του Ιράν (IRISL) µόλις λίγες ηµέρες µετά το σχετικό τηλεγράφηµα του Στέιτ Ντιπάρτµεντ προς την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Από τα εµπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα προκύπτει ότι οι συζητήσεις για µέτρα κατά των Ναυτιλιακών Γραµµών του Ιράν, οι οποίες όπως φαίνεται ήταν ένας από τους βασικότερους προµηθευτές υλικών και εξοπλισµού για την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράµµατος, άρχισαν αρχές Νοεµβρίου του 2007, σε διάσκεψη στην Αθήνα. Στο σχετικό τηλεγράφηµα µε τον κωδικό 08STATE2034 µνηµονεύεται ότι «οι εταίροι συζήτησαν λεπτοµερώς τις ενέργειες της IRISL, η οποία είναι βασικός µεταφορέας φορτίων σχετικών µε τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν».

Ο ΟΗΕ. Τον Μάρτιο του 2008 το Συµβούλιο Ασφαλείας του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών λαµβάνει την απόφαση 1803 που, εκτός της παύσης οποιασδήποτε διαδικασίας εµπλουτισµού ουρανίου, ζητούσε από τις χώρες µέλη να διενεργούν ελέγχους στα φορτία της IRISL, «σε περίπτωση που υπάρχουν βάσιµες υπόνοιες για τη µεταφορά αγαθών τα οποία απαγορεύονται από αποφάσεις του Συµβουλίου Ασφαλείας».

Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στους Αµερικανούς ότι η Ελλάδα εξετάζει διστακτικά το ζήτηµα των αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν ήταν τον Μάιο του 2008. Κατά τη συνάντηση στελέχους του ΥΠΕΞ µε τον αναπληρωτή πολιτικό σύµβουλο της πρεσβείας, η οποία περιγράφεται στο εµπι στευτικό τηλεγράφηµα 08Athens651, επισηµαίνονται οι βασικοί λόγοι για τη συγκεκριµένη στάση της χώρας µας, ένας εκ των οποίων ήταν «τα συµφέροντα των ελλήνων πλοιοκτητών που έχουν πολλές συµφωνίες µε τους Ιρανούς». Οπως αναφέρεται, «τα ελληνικά ναυτιλιακά συµφέροντα στο Ιράν απειλούνταν από τους Κινέζους, οι οποίοι προσπαθούν να αναπτύξουν σχέσεις εµπορικής ναυτιλίας µε το Ιράν. Οι έλληνες πλοιοκτήτες φοβούνταν ότι οι επιπλέον κυρώσεις όχι µόνο θα είχαν απευθείας επιπτώσεις στην ελληνική συνεργασία µε το Ιράν, αλλά ότι θα
Keywords
Τυχαία Θέματα