Τελετή πεσόντων στον Γράμμο

Τελέσθηκε την Κυριακή 28 Αυγούστου η εθνικοθρησκευτική εκδήλωση στον Γράμμο και το Βίτσι για την επέτειο της νίκης των Ένοπλων Δυνάμεων τον Αύγουστο του 1949 έναντι της κομμουνιστικής ανταρσίας κατά τα έτη 1946-49. Στο Βίτσι προσήλθε ο μεγάλος όγκος των προσκυνητών. Παρόλα αυτά και....
στον Γράμμο (Βούρμπιανη Κονίτσης) έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, καθώς και των πεσόντων της θρυλικής Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής.

Διοργανωτής της εκδήλωσης μνήμης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Ιωαννίνων. Στην θεία λειτουργία και στο μνημόσυνο που ακολούθησε χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας με πλειάδα ιερέων. Αρκετός κόσμος από Ήπειρο, Λάρισα, Αθήνα, ακόμη και την Κρήτη, έδωσε το παρόν με απούσα δυστυχώς την Πολιτεία.

Έγινε έπαρση σημαίας, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και εψάλη τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των στρατευμένων παλικαριών που εμπόδισαν με τη θυσία τους να επιβληθεί η κομμουνιστική δικτατορία που ονειρευόταν οι τότε ηγέτες του ΚΚΕ.

Έπειτα ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ιωαννίνων υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γκορέζης με ένα σύντομο χαιρετισμό καλωσόρισε τους προσκυνητές που προσήλθαν σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση εθνικής μνήμης. Στην συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο υποστράτηγος ε.α. Περικλής Κορμάς. Εξήρε την θυσία των πεσόντων οι οποίοι έκαναν τότε το καθήκον τους και έσωσαν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Τον λόγο μετά πήρε ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κρασάς. Υποστήριξε ότι δυστυχώς λέγονται οι μισές αλήθειες για τα γεγονότα του 1946-49. Τόνισε ότι αν νικούσε το ΚΚΕ η χώρα μας θα είχε γίνει δορυφόρος της Μόσχας με τις ολέθριες συνέπειές της, αφού θα είχε επιβληθεί η δικτατορία του προλεταριάτου.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γκορέζης. Με ιστορική ακρίβεια αναφέρθηκε στα γεγονότα του συμμοριτοπόλεμου 1946-49. Επισήμανε τη μεγάλη σημασία της νίκης του Στρατού για την επιβίωση και την προκοπή της Ελλάδος. Τόνισε ότι ο αγώνας του ΚΚΕ είχε τεθεί υπό την κηδεμονία των Σλάβων. Χαρακτήρισε τυφλή την τότε ηγεσία του ΚΚΕ και επίσης απαράδεκτη την 5η ολομέλεια του ΚΚΕ που παραχωρούσε ελληνικά εδάφη το Ιανουάριο του 1949 στους Σλάβους και Βούλγαρους. Παράλληλα αναφέρθηκε στους τρεις αποτυχημένους ένοπλους γύρους που εξαπέλυσε το ΚΚΕ για την κατάληψη της εξουσίας. Υπογράμμισε την ανάληψη της αρχιστρατηγίας του Στρατού το 1949 από τον αντιστράτηγο Αλέξανδρο Παπάγο, η οποία ήταν καθοριστική για την νίκη που ακολούθησε. Έκλεισε τον λόγο του λέγοντας: «Η εθνική συμφιλίωση δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω σε ιστορικές ανακρίβειες, ούτε να επιτευχθεί με μονομερείς παραχωρήσεις από την μια πλευρά».

Τέλος στην ομιλία του ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, εμψύχωσε και αναπτέρωσε το ηθικό των προσκυνητών με ένα πύρινο λόγο. Εξήρε την θυσία τ
Keywords
Τυχαία Θέματα