ΘΑΡΡΑΛΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Σοβαρές καταγγελίες για εκκοσμίκευση της Εκκλησίας έγιναν κατά τις εργασίες της Γ΄ Περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Είναι άξιοι των πιο θερμών μας συγχαρητηρίων όσοι πρωτοστάτησαν, αλλά και όσοι υπέγραψαν, για να διαβιβαστούν στον....
Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο οι προτάσεις.

ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ

Στις προτάσεις τους τονίσθηκε η ανάγκη να τηρούνται απαρέγκλιτα οι διατάξεις της νηστείας, να υπάρχει ομοιόμορφη τέλεση των ακολουθιών, να αποφεύγεται κάθε επίδειξη κοσμικού πνεύματος, που αλλοιώνει το σεβασμό
των πιστών προς τα μυστήρια της Εκκλησίας και εκθέτει τους λειτουργούς οι οποίοι κάνουν αβαρίες με την κατηγορία ότι κινούνται από ιδιοτελή οικονομικά ελατήρια.

ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚO

Μίλησαν για την ανάγκη να παραμείνει το μάθημα των θρησκευτικών στην παιδεία ως μέρος της κατήχησης των μαθητών. Μια υπόδειξη που αναφέρεται στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος πρωτοστάτησε για να παραδώσει στα νύχια του στενού συνεργάτη του κ. Γιαγκάτζογλου και των “ΚΑΙΡΟΣ”κόπων το μάθημα των θρησκευτικών.

ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Μίλησαν για την ανάγκη να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των ποιμαντικών θεμάτων. Δεν είναι δυνατόν, τόνισαν, να υπάρχουν επιεικείς και αυστηροί πνευματικοί. Η αρρώστια είναι η ίδια και η θεραπεία της γίνεται με την ίδια θεραπευτική αγωγή.

ΑΛΛΟ “ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ” ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ

Ολοι ζούμε την πραγματικότητα ότι κάτω από το πρόσχημα της δήθεν διάκρισης ορισμένοι πνευματικοί δίνουν άκρως αντιευαγγελική κατεύθυνση για πολλά θέματα που έχουν σχέση με τις σαρκικές αμαρτίες.

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι άλλο είναι ο θεσμός της“οικονομίας” , ο οποίος εξ ορισμού βρίσκεται και πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των πνευματικών και άλλο η “διόρθωση” του Ευαγγελίου.

Αν λ.χ. ένας νέος πάει στον πνευματικό και του πει ότι πέφτει στο αμάρτημα του αυνανισμού είναι στην απόλυτη διάκριση του πνευματικού να του πει αν πρέπει να κοινωνήσει σε λίγες μέρες, σε ορισμένες βδομάδες ή σε σαράντα μέρες όπως ορίζουν οι Κανόνες. Ουδείς διαμφισβητεί το δικαίωμα των πνευματικών να χειριστούν κατά περίπτωση και ανάλογα με τη μετάνοια των εξομολογουμένων το είδος του επιτιμίου που βάζουν για ορισμένες αμαρτίες.

Η οικονομία όμως αφορά τη διορθωτική πορεία του εξομολογούμενου από τον πνευματικό του. Οχι την αλλαγή του νόμου του Θεού.!!! Ο πνευματικός έχει και πρέπει να έχει το θεσμό της “οικονομίας” στα χέρια του, αλλά ΔΕΝ μπορεί να πει ότι ο αυνανισμός, η πορνεία, η αρσενοκοιτία ή οποιάδηποτε άλλη σαρκική αμαρτία δεν είναι αμαρτία, αλλά οδός θεώσεως!!!. Διότι τότε δεν εφαρμόζει την αρχή της οικονομίας αλλά της παρανομίας. Κάνει δικούς του νόμους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το νόμο του Θεού!

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΡΑΓΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Οι κληρικοί επίση
Keywords
Τυχαία Θέματα