Την αντίθεσή του με την επιβολή των φορολογικών μέτρων εκφράζει ο ΣΕΒ

Tην απογοήτευση αλλά και την αγανάκτηση του επιχειρηματικού κόσμου για τα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται σωρηδόν πνίγοντας τον παραγωγικό ιστό της χώρας εκφράζει ο ΣΕΒ με υπόμνημά του
που υποβλήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες. Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Δηλώνουν ότι το.....
ποτήρι
των προβλημάτων των επιχειρήσεων έχει ξεχειλίσει ενώ εκφράζουν βαθιά επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητα αλλά και τους στόχους της αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος. Υποστηρίζουν ότι μια ριζική αλλαγή του φορολογικού δεν μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί παρά σε διάστημα 2-3 ετών, ενώ τονίζουν ότι ένα φορολογικό σχέδιο που δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Στο υπόμνημα ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η κατανόηση και η ανοχή που έδειξε ο επιχειρηματικός κόσμος στις αρχές της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η κρίση της χώρας έχουν πλέον εξατμισθεί καθώς διαπιστώνεται ότι η διαχείριση του εγχειρήματος είναι έντονα ελλειμματική. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «η τεράστια αβεβαιότητα που επικρατεί, σε συνδυασμό με την καταρράκωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι των προβλημάτων για τις επιχειρήσεις».

Παραθέτοντας τα φορολογικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «δεν υπάρχει τέλος στην επιβολή νέων φορολογικών βαρών στους καλοπληρωτές της εφορίας, ενώ η υπόθεση της σύλληψης της φοροδιαφυγής έχει καταντήσει άπιαστος στόχος» και υποστηρίζει ότι η υπερφορολόγηση διαλύει τον παραγωγικό ιστό και οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. «Είναι ανήθικο», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπόμνημα, «να ξεσηκώνεται ο πολιτικός κόσμος για την εργασιακή εφεδρεία όταν οι 400.000 καινούργιοι άνεργοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Διχάζεται έτσι η Ελλάδα στους προνομιούχους του Δημόσιου και στους αναλώσιμους του ιδιωτικού τομέα». Σε ό,τι αφορά τις επιλογές της κυβέρνησης σημειώνει ότι:

• Εμμένει στην υπέρμετρη φορολόγηση της ενέργειας, υποσκάπτοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των εξαγωγών.

• Επιβαρύνει με νέα φορολόγηση τα ακίνητα που ανήκουν σε παραγωγικές επιχειρήσεις και εξαπατά ευθέως τις επιχειρήσεις αφού δεν έχει αποτυπωθεί στον σχετικό νόμο η εξαίρεση των βιομηχανοστασίων για την οποία είχε δεσμευθεί ο υπουργός στη Βουλή και προσθέτει: «Δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να δικαιολογήσει πλέον και να αποδεχτεί νέους φόρους, όταν ταμειακά το κράτος έχει μείνει πίσω στην είσπραξη φόρων από τα ίδια τα ακίνητα για τουλάχιστον 3 χρήσεις».

• Φέρνει το ένα φορολογικό νομοσχέδιο μετά το άλλο στη Βουλή, αλλάζει διαρκώς κανόνες και καταστρέφει κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο υπόμνημα, στη δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών προς το Δημόσιο που, σύμφωνα με τον Σύ
Keywords
Τυχαία Θέματα