ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ !!!

Το χριστιανικό Πάσχα ονομάζεται και "Πάσχα το Καινόν", ενώ το εβραϊκό λέγεται “Νομικό Πάσχα”

Λάζαρος Ελευθεριάδης

«Eίπεν δε Μωυσής προς τον λαόν, μνημονεύετε την ημέραν ταύτην, εν ή εξήλθατε εκ γής αιγύπτου, εξ οίκου δουλείας, εν γαρ χειρί κραταιά εξήγαγεν υμάς κύριος». (Έξ. 13:3).

Το Πάσχα προϋπήρχε ως.....
έθιμο στην αρχαία Αίγυπτο,
όπου γιόρταζαν την άνοιξη το “Πισάχ”, δηλ. τη διάβαση του Ήλιου από τον ισημερινό (με άλλα λόγια την εαρινή ισημερία). Από τους Αιγύπτιους πήραν εθιμικά στοιχεία οι Εβραίοι και μαζί το έθιμο του Πάσχα.

O όρος Πάσχα προέρχεται από το αραμαϊκό “πασά” και το εβραϊκό “πέσαχ”. Κάποιοι μελετητές έχουν προτείνει ως προέλευση του εβραϊκού όρου “πεσαχ”, ξένη ετυμολογία, όπως η ασσυριακή “πασαχού” (πραύνω) ή η αιγυπτιακή “πασ` “(ανάμνηση) ή “πεσάχ” (πλήγμα).

Ορισμένοι ερευνητές ανιχνεύουν τις αρχές των εορταστικών εκδηλώσεων του πάσχα σε “χαναανιτικές γιορτές”, που σχετίζονται με την συγκομιδή κριθαριού την άνοιξη.

Πάντως, η Βίβλος συσχετίζει το “πέσαχ” με το ρήμα ‘πασάχ” πού σημαίνει είτε χωλαίνω, είτε εκτελώ τελετουργικό χορό γύρω από τη θυσία (Γ` Βασ. 18:21,26), είτε, μεταφορικά, "ξεφεύγω", "προσπερνώ", "απαλλάσσω".
Το Πάσχα, είναι κατά τούς Εβραίους, η προσπέραση του αγγέλου του Θεού πάνω από τα σπίτια των Ισραηλιτών, ενώ έπληττε με θάνατο τα πρωτότοκα αγόρια των σπιτιών των Αιγυπτίων.

Το Πάσχα αποτελούσε οικογενειακή εορτή. Εορταζόταν νύχτα, στην πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, την 14η του μήνα Αβίβ (που ονομάστηκε Νισάν μετά την Βαβυλωνιακή εξορία) με προσφορά στο νεαρού ζώου, χρονιάρικου, για να ευλογηθεί από το Θεό όλο το κοπάδι.

Το σφάγιο ήταν αρνί ή κατσίκι, αρσενικό και αρτιμελές (Εξ. 12:3-6), δεν έπρεπε να σπάσει κανένα κόκαλο του (Έξ. 12:46, Αρ. 9:12) ενώ το αίμα του ως ένδειξη προστασίας, το έβαζαν στην είσοδο κάθε σπιτιού (Εξ. 12:7,22).
Οι μετέχοντες στο δείπνο ήταν ντυμένοι, έτοιμοι για ταξίδι (Έξ. 12:8-11).

Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή ελληνοπρεπώς η Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους.

Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή.

Το Χριστιανικό Πάσχα διαρκεί δύο εβδομάδες, από την Κυριακή των Βαΐων, (συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα), ως την Κυριακή του Θωμά.

Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει με την Κυριακή των Βαΐων και λήγει το Μεγάλο Σάββατο.
Όλη την Μεγαλοβδομάδα, υπάρχει συνήθεια, να νηστεύουν οι χριστιανοί και να παρακολουθούν τακτικά τις εκκλησιαστικές λειτουργίες.

Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή “Λαμπροβδομάδα” ή “Λαμπρή”, και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα.
Όλες οι ήμερες που ακολουθούν θεωρούνται ημέρες χαράς και διασκέδασης (Διακαινήσιμες και η εβδομάδα ονομάζεται Διακαινησίμου).

Το Πάσ
Keywords
Τυχαία Θέματα