Το χρονικό άλλης μιας μαύρης σελίδας για την Μεγαλόνησο

ΧΡΟΝΙΚΟ: Το διπλωματικό μπρα-ντεφέρ, το φορτηγό πλοίο «Μόντσιεγκορσκ» και οι φόβοι των Κυπρίων για αντίποινα από τη Δαμασκό

Δυόμισι χρόνια μετά το απόρρητο διπλωματικό μπρα-ντεφέρ για το φορτηγό πλοίο «Μόντσιεγκορσκ» και τον περιορισμό του στο λιμάνι της Λεμεσού, βλέπουν το φως της....
δημοσιότητας λεπτομέρειες για το φορτίο των ιρανικών πυρομαχικών που συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα. Στα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω Wikileaksκαι δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα "Τα Νέα", επιπλέον ξεσκεπάζονται οι αφόρητες
πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ η κυπριακή κυβέρνηση, την ώρα που πάσχιζε να μην ταράξει τις ευαίσθητες ισορροπίες με Ιράν και Συρία.

Το χρονικό

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009.

Πλήρωμα του αμερικανικού ναυτικού λαμβάνει άδεια από τον καπετάνιο Σμιρνόφ να επιβιβαστεί στο «Μόντσιεγκορσκ» για μία επιθεώρηση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ρωσικών συμφερόντων πλοίο με την κυπριακή σημαία είχε ναυλωθεί από την ΙRΙSL, τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν, για τη μεταφορά φορτίου από το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στην Ταρτούς της Συρίας. Άμεσα οι επιθεωρητές ενημερώνουν την Ουάσιγκτον για τα ευρήματα των ελέγχων σε μερικά από τα 98 κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο.

Στις 27 Ιανουαρίου οι Αμερικανοί στη Λευκωσία θέτουν σε απόρρητο διπλωματικό έγγραφο προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ερώτημα αν η Κύπρος «νίπτει τας χείρας της» για την υπόθεση του πλοίου.

Ανάμεσα σε άλλα στο τηλεγράφημα περιγράφεται ο φόβος των Κυπρίων για αντίποινα από τη Δαμασκό και υπενθυμίζεται η περίπτωση ενός άλλου φορτηγού, του «Γκρεγκόριο», που μετέφερε ραντάρ από τη Βόρειο Κορέα στους Σύρους.

Όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο συμβάν στάθηκε αφορμή για να ανοίξει η γραμμή μεταξύ της Λαττάκειας στη Συρία και της Αμμοχώστου στα Κατεχόμενα. Λίγη ώρα πριν σταλεί το εν λόγω διπλωματικό έγγραφο ο Λεωνίδας Παντελίδης, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ενημέρωσε τον Αμερικανό πρεσβευτή πως ζήτησαν με τον ασύρματο στον καπετάνιο του «Μόντσιεγκορσκ» να κατευθυνθεί στη Λεμεσό, όμως δεν έλαβαν κάποια απάντηση.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε», φέρεται να είπε ο Παντελίδης, σύμφωνα με το τηλεγράφημα 09Νicosia58.

Ωστόσο, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (ΝSΑ) πληροφόρησε την πρεσβεία ότι το πλοίο «δεν είχε λάβει ή μεταδώσει μηνύματα μέσω ασυρμάτου προσφάτως». Επιπλέον, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ενημέρωσε ότι αν το «Μόντσιεγκορσκ» διατηρούσε την κατεύθυνσή του και την ταχύτητα των 11 κόμβων θα έφτανε στη Συρία το ίδιο βράδυ. Γι` αυτόν ακριβώς τον λόγο οι Αμερικανοί πίεζαν με τηλεφωνήματα τους Κύπριους αξιωματούχους το τελευταίο κρίσιμο 24ωρο, ενώ είχαν ήδη προχωρήσει σε απευθείας διάβημα προς τον πρόεδρο Χριστόφια για τον περιορισμό του πλοίου σε κυπριακό λιμάνι.

«Ο πρεσβευτής υπογράμμισε τις υποχρεώσεις της Κύπρου ως κράτος σημαίας του πλοίου και σημείωσε ότι το ενδι
Keywords
Τυχαία Θέματα