ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Το τελευταίο πράγμα που μέχρι πριν από λίγο καιρό θα περίμενε κανείς, είναι ότι θα ζούσε τέτοιου μεγέθους οικονομική κρίση.

Κι επειδή όλοι μας είμαστε προβληματισμένοι, αν όχι φοβισμένοι, να δούμε με απλό ρεαλισμό το γιγαντιαίο κόλπο που μας έστησαν….

Αφού μετά το 1999-2000 πήραν τα χρήματα στα χρηματιστήρια από τους ιδιώτες, άνοιξαν την στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων για να.....
τους ναρκώσουν. Και πέτυχε…..Όλοι έπαιρναν εύκολα μεγάλα ποσά σε δάνεια για κάλυψη κάθε πιθανής ή απίθανης ανάγκης.

Επειδή όμως, τα νέα
δάνεια θέλουν και νέα κεφάλαια, πακετάρανε οι τράπεζες τα παλαιά και τα πωλούσαν ως σύνθετα, πρωτοποριακά προϊόντα σε άλλες τράπεζες ή θεσμικούς επενδυτές. Έτσι ξαναδημιουργούσαν χρήμα για τα νέα, όπως και το κλασικό παράδειγμα της δημιουργίας χρήματος με τις επιταγές, για να θυμηθούμε και λίγο απλή Πολιτική Οικονομία του λυκείου.

Το κόλπο συνεχίστηκε με το ευρω, όπου εντελώς διαφορετικές χώρες, υποχρεώθηκαν να έχουν κοινό νόμισμα, αν και οι ανάγκες τις μιας, συγκρούονταν συχνά με της άλλης.

Τα ακίνητα ήταν το επόμενο πεδίο δράσης, όπου πέρασαν την εσφαλμένη αντίληψη ότι το σπίτι ισούται με τα μετρητά. Έχεις ένα σπίτι πχ100 τ.μ. *2.000 ευρω, άρα έχεις χρήματα 200,000 ευρω.

Η πτώση των επιτοκίων βοήθησε και την εξάπλωση των παραπάνω….

-Πάρε εύκολα, μεγάλο δάνειο, με χαμηλό επιτόκιο, αφού έχεις και 200,000 ευρω ως περιουσία για εγγύηση. ΝΑΙ, αλλά το σπίτι δεν αποπληρώνει δόση.

Όταν άρχισε σιγά-σιγά, λόγω υψηλού πληθωρισμού, (κοίτα κατανάλωση) η άνοδος των επιτοκίων, σκέφτηκαν το κόλπο του Ελβετικού Φράγκου…

-Πάρτε δάνειο σε Ελβετικό τώρα, γιατί έχει 1,5 μονάδα κάτω επιτόκιο και είναι και σταθερό έναντι του ευρω….

Αλήθεια την έννοια των συναλλαγματικών διακυμάνσεων δεν την ήξεραν?

Εν τω μεταξύ, υποβάθμισαν την αξία του χρυσού ως αποθεματικό αγαθό, πωλώντας όλες οι κεντρικές τράπεζες μεγάλες ποσότητες τα προηγούμενα χρόνια…. ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΡΑΓΕ?

Συμπέρασμα όλων αυτών αυτά που ζούμε και θα ζήσουμε ακόμη.

Από όλες τις μεριές έπιασαν τα περάσματα για να χάσουμε.

-Τι μπορούμε να κάνουμε?

Καταρχήν οικονομία. Να περιορίσουμε την περιττή κατανάλωση ειδών πρώτης ανάγκης. ΟΧΙ νέο κινητό ανά 6 μήνες, ΟΧΙ κάθε βράδυ για καφέ έξω, ΟΧΙ το κάθε παιδάκι διαφορετικό φαγητό στο σπίτι.

Δεύτερον, αναδιάρθρωση των δανείων μας, ΟΧΙ όμως, στην βάση των ευσεβών μας πόθων, αλλά στην σοβαρή μελέτη και μέτρηση των δυνατοτήτων ελιγμών μας.

Τρίτον, ακούμε ό,τι λένε οι ειδικοί και πράττουμε το αντίθετο (τους έχουμε πυξίδα).

Τέταρτον,συνεργασίες. Προσπαθούμε να κάνουμε συμμαχίες με φίλους, συγγενείς κτλ, στις καθημερινές ή μη δραστηριότητες μας, πχ διαφήμιση του μαγαζιού ή των υπηρεσιών, κοινή παρουσία στις τράπεζες για τις δανειακές διαπραγματεύσεις κτλ.

Πέμπτον, αποταμιεύουμε. Μαθαίνουμε στους νέους και θυμίζουμε στους παλαιότερους ότι στις τράπεζες κάνουμε
Keywords
Τυχαία Θέματα