Τουριστική ανάπτυξη για την έξοδο από την κρίση

Του Νικου Αικατερινίδη

O τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Είναι ίσως το μοναδικό εργαλείο, που μας απέμεινε, για να βγει η Ελλάδα και κυρίως η ελληνική περιφέρεια από την οικονομική κρίση. Ο τομέας αυτός της οικονομίας που αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ, αποφέρει έσοδα 35 δις ευρώ ετησίως, απασχολεί 900.000 εργαζόμενους, ήτοι
το 1/5 του εργατικού δυναμικού (για το έτος 2009 - Πανεπιστήμιο Αιγαίου για ΣΕΤΕ 2010)
είναι ο μοναδικός τομέας που μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία και να προσελκύσει επενδύσεις σε..... επιμέρους τομείς, ενώ η ανάπτυξή του θα συμπαρασύρει τις υποδομές και παράλληλα θα στηρίξει την εργασία και τον κοινωνικό ιστό. Χρειάζονται όμως τα ανάλογα μέτρα για να δώσουν μια νέα ώθηση στον τουρισμό. Στρατηγικός σχεδιασμός της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την τουριστική πολιτική είναι η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα δίνει λόγο απευθείας στον Πρωθυπουργό. Απαιτείται η αναβάθμιση του τουρισμού, ως θεσμός και προϊόν, η οποία και θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική συνεργασία του τουρισμού με άλλους τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι μεταφορές, οι υποδομές και η εκπαίδευση.
Ακόμη, το Κίνημα, προτάσσει την συμμετοχή των συλλογικών επιχειρηματικών φορέων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της εθνικής τουριστικής πολιτικής. Έμφαση δίνεται κυρίως στον τομέα του marketing και στην επικοινωνία στη βάση της εκμετάλλευσης των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.
Μαζί τον τουρισμό η Δημοκρατική συμμαχία δίνει έμφαση στον πολιτισμό σε συνάφεια με τουρισμό. Ο συνδυασμός αυτός, αν εστιάσουμε στους αρχαιολογικούς χώρους, θα δώσει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στον τουρισμό. Σήμερα το τουριστικό προϊόν δεν είναι μόνο «ήλιος και θάλασσα» χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική. Πέραν όμως της γενικής πολιτικής η Δημοκρατικής συμμαχία εστιάζει και στην τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και του Λασιθίου. Στο νομό μας η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων με ευκολότερη προσβασιμότητα σε αυτούς, αλλά με την προβολή τους και την τουριστική τους εκμετάλλευση θα φέρει περισσότερους επισκέπτες. Το ανάκτορο στην Ζάκρο, τα Γουρνιά – ακόμη δεν γνωρίζουμε πως τα έλεγαν στην αρχαιότητα – ο οικισμός της Βασιλικής στην Ιεράπετρα, το Παλαίκαστρο αλλά και η Σπιναλόγκα - που μετά το βιβλίο και την τηλεοπτική σειρά έγινε γνωστή παγκοσμίως- είναι μερικά από τα πολιτιστικά στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν μοναδική ευκαιρία για τον τόπο μας. Βέβαια όλες οι αναπτυξιακές ενέργειες θα πρέπει να γίνονται με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που θα συνδυάζει τις διακοπές, την ιστορία και το περιβάλλον και φυσικά με τις διατροφικές συνήθειες της Κρητικής παράδοσης και της μεσογειακής κουζίνας.

Νικόλαος Αικατερινίδης
Υποψήφιος Βουλευτής Λασιθίου
Δημοκρατική Συμμαχία
Keywords
Τυχαία Θέματα