Τράπεζες, χρέος και δανειολήπτες στα "έντεκα βήματα" από τον Τρισέ - Τα σχόλια της αγοράς

Αν και η αγορά ήταν παγωμένη τους τελευταίους μήνες με την πρωτοφανή ύφεση της ελληνικής οικονομίας, αλλά όπως φαίνεται η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, αν και αναμενόμενη, έσφιξε ακόμη τον κλοιό γύρω από το λαιμό της Ελλάδας.
Χτες έγινε αντιληπτό και εμπράκτως ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό κομμάτι του παζλ
της ΕΕ, μένοντας πίσω στις εξελίξεις και....
στην ανάκαμψη από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 80 ετών. Πριν λοιπό κοπάσει η ευφορία από τη μείωση των επιτοκίων του δανείου των 110 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στις αρχές Μαρτίου για τη χώρας, η αύξηση του ευρωπαϊκού επιτοκίου έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα να "ροκανίσει" τη μείωση. Δηλαδή ενώ η αρχική συμφωνία προέβλεπε το δάνειο των 90 δισ. ευρώ που αναλογεί στην ΕΕ να δοθεί με επιτόκιο 5,2%, και εκ των υστέρων το επιτόκιο αυτό μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 4,2%, πλέον θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης, αφού είναι συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Ίσως η διαφορά να μην φανεί άμεσα, αλλά το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι αυξήσεις από την ΕΚΤ, βλέποντας μεσοπρόθεσμα, ίσως η μείωση που επέτυχε η ελληνική κυβέρνηση να μην ήταν τίποτα άλλο από μία απλή προσαρμογή.

Μιλώντας στο "R" κ. Θ. Κρίντας είπε ότι δεν πρόκειται για πολύ ευνοϊκή εξέλιξη σε ότι αφορά την επιβαρυμένη ελληνική οικονομία, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στην ευρωζώνη, καθώς όπως ανέφερε και ο Τρισέ, η ΕΚΤ απευθύνεται σε αγορά 300 εκατ. κατοίκων. Από τη μεριά του ο σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μ. Χατζηδάκης , ανέφερε ότι η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τις αγορές και την Ευρώπη, αφού το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, το μέλλον της οποίας εξαρτάται από την ευρωπαϊκή βοήθεια, φαίνεται ότι ανεβαίνει. Το ζήτημα είναι σε ποια επίπεδα θα κλείσει ο κύκλος της ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Ο οικονομικός αναλυτής της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή, κ. Τάκης Ζαμάνης εκτιμά ότι η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ πρέπει να περάσει στην αγορά ούτως ώστε να μειωθεί και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών αποτελούν το 35%-40% περίπου της συνολικής στεγαστικής πίστης και ανέρχονται σε 25-32 δισ.ευρώ για το σύνολο των δανείων της αγοράς.

Η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει αύξηση και του κόστους δανεισμού και των τραπεζών, την ώρα που αυτές έχουν χάσει την πρόσβαση τους στις αγορές κεφαλαίων και εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τα έκτακτα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ. Αυτό θα έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, σε μία εποχή μάλιστα που η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Χωρίς να πληγούν δε θα μείνουν και οι δανειολήπτες - καταναλωτές. Στην περίπτωση αυτή, η αύξηση του 0,25%, για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, με χρονική διάρκεια 20 ετών που μέχρι σήμερα είχε επιτόκιο 3,75% και δόση 593 ευρώ, θα σημάνει ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί α
Keywords
Τυχαία Θέματα