Βουλευτής έβγαλε ένα εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό

Περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ έβγαλε στο εξωτερικό έλληνας βουλευτής τον Μάιο του 2011. Αυτό έκανε γνωστό χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος, χωρίς να κατονομάσει το μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής:
«Θα πρέπει να σας πω, χωρίς κανέναν δισταγμό, ότι.....
από ελέγχους που μπορεί να μην είναι πλήρως εξαντλητικοί, αλλά δεν είναι μόνο
δειγματοληπτικοί, προκύπτει ποιοι άνθρωποι, ποιες κοινωνικές τάξεις έβγαλαν τα χρήματά τους από την αγορά ή τα έβγαλαν και στο εξωτερικό. Εγώ έναν ή μία διαπίστωσα ότι έβγαλε ένα εκατομμύριο ευρώ τον περσινό δραματικό Μάιο του 2011. Σε ποσοστό είναι ένας από τους 300. Δεν σημαίνει τίποτε από μόνο του. Δεν είναι αμάρτημα το να βγάλεις χρήματα έξω, δεν είναι παρανομία με την τυπική έννοια του νόμου, αλλά για μένα είναι ένα δείγμα…».
Την ίδια στιγμή, τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Παντελής, ανέφεραν ότι στα περίπου 224 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το τελικό ποσό που κατέσχεσε την προηγούμενη χρονιά η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος από συνολικά 187 υποθέσεις που διερευνήθηκαν διεξοδικά.
Από τα σχεδόν 224 εκατομμύρια ευρώ, που κατά την Αρχή προέρχονται από εγκληματικές πράξεις την προηγούμενη χρονιά, τα 73 εκατομμύρια αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, τα 53 δράση εγκληματικών οργανώσεων, τα 20 παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, το 1 εκατομμύριο ευρώ τρομοκρατικές πράξεις (κατασχέθηκαν από κατηγορουμένους), ενώ ακόμη 76 εκατομμύρια ευρώ αφορούν άλλα αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών και από τα οποία προκύπτει περιουσιακό όφελος.
«Εκείνο που προκαλεί οδυνηρή εντύπωση είναι η ελαφρότητα, τουλάχιστον, με την οποία λειτούργησαν οι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο μηχανισμοί και η ανεπάρκειά τους, κυρίως στο να προλάβουν και να αποτρέψουν αυτά τα φαινόμενα», σημειώνεται στην έκθεση της Αρχής. Και επισημαίνεται ότι ο τρόπος δράσης των παράνομων επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων «είναι απλός έως απλοϊκός» ενώ στην περίπτωση της προμήθειας ιατροφαρμακευτικού υλικού από το Δημόσιο (με περίπλοκους και εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, χρησιμοποίηση offshore εταιρειών) έπαιξαν ρόλο οι πολυεθνικές εταιρείες.

tanea.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα