''Βυθισμένοι'' στην απαισιοδοξία οι Έλληνες


Διαβάστε τα στοιχεία έρευνας σχετικά με τα χαμηλά επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης της χώρας μας. Τι μας τρομάζει περισσότερο ...
Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας παγκόσμιας έρευνας της Nielsen.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι καταναλωτές εμφανίζονται ''βυθισμένοι''
στην απαισιοδοξία, καθώς ένας στους τρεις δηλώνει ότι δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα, μετά την κάλυψη των βασικών του αναγκών.

Ειδικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα μας έπεσε πιο χαμηλά από ποτέ, το πρώτο τρίμηνο του 2012, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε δεύτερη συνεχόμενη πτώση και έπεσε σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας τις 37 μονάδες.

''Η ραγδαία άνοδος της ανεργίας, σε συνδυασμό με το παρατεταμένο πρόγραμμα λιτότητας, δημιουργούν απαισιοδοξία στους καταναλωτές και περιορισμό των εξόδων τους'', όπως τονίζεται στην έρευνα.

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα, εννέα στους δέκα καταναλωτές θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό από αυτούς πιστεύει πως η κρίση θα παραταθεί και τους επόμενους μήνες, που ακολουθούν.

Ανεργία και έξοδα τρομάζουν τους Έλληνες

Η αυξανόμενη ανεργία έχει επηρεάσει δραματικά τους Έλληνες, με αποτέλεσμα οι εργασιακές προοπτικές να βρίσκονται στην πρώτη θέση των ανησυχιών τους, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο (48%).

Παράλληλα, εξίσου υψηλό είναι και το άγχος των Ελλήνων για την οικονομία (41%) και τα προσωπικά χρέη (31%).

Στη χώρα μας, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων συνεχίζουν να διαθέτουν κάποια χρήματα, τα χρησιμοποιεί για αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα ένα μικρό μόνο ποσοστό των διαθέσιμων χρημάτων να καταλήγει στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, που φαίνεται να ξοδεύουν περισσότερο από ό,τι οι Έλληνες.

Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων (93%) αναγκάστηκε να αλλάξει τις αγοραστικές του συνήθειες, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης, με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει μειώσει τα χρήματα, που δαπανά για διασκέδαση εκτός σπιτιού (75%).

Παράλληλα, η στροφή σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος, με επτά στους δέκα Έλληνες να δηλώνουν πως θα επιλέξουν φθηνότερα καταναλωτικά αγαθά, για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

Οι πιο αισιόδοξοι του κόσμου

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο παγκόσμιος δείκτης ανέβηκε, το πρώτο τρίμηνο του 2012, κατά πέντε μονάδες, συνεχίζοντας την ανοδική του τάση και φτάνοντας τις 94 μονάδες.

Οι δέκα πιο αισιόδοξες χώρες προέρχονται από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, ενώ οκτώ από τις δέκα πιο απαισιόδοξες προέρχονται από την Ευρώπη.

Η Ινδία παραμένει, για πά
Keywords
Τυχαία Θέματα