Υπερθεματίζει στη θέση άρνησης Τέντε και Καλαμίδα η ΕΔΕ

Τη στήριξή της στον Πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που αρνήθηκαν την πρόσκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εκφράζει με χθεσινή ανακοίνωσή της η πλειοψηφία των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Αν και ο Πρόεδρος της ΕΔΕ ακολουθεί ψηφοθηρώντας τακτική σύγκρουσης, με την κυβέρνηση, με πρόσχημα δήθεν την ανεξαρτησία των......
δικαστών, επιχείρημα για κλιμάκωση της κόντρας έδωσε και το ατυχές σχόλιο του υπουργού
Δικαιοσύνης.

Έτσι με την ανακοίνωσή της η ΕΔΕ φέρεται να απαντά στον Υπουργό:
Σχολιάζοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης την άρνηση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του ΑΠ να προσέλθουν στη Βουλή, προς ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δήλωσε ότι «Κάποιοι από τους ανωτάτους δικαστικούς δεν έχουν κατανοήσει ότι κατά το Σύνταγμα πρώτη εξουσία είναι η νομοθετική και υποχρεούνται να προσέρχονται όταν τους καλεί».
Το Δ. Σ. της Ένωσής μας, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του παρατηρεί τα εξής: Οι Νομικές Σχολές των εννόμων τάξεων όλων των προηγμένων χωρών διδάσκουν από αρχαιοτάτων χρόνων τη διάκριση και το ισότιμο των τριών λειτουργιών του Κράτους (Νομοθετικής, Δικαστικής, Εκτελεστικής). Συνεπώς, ο κ. Υπουργός θα έπρεπε «να έχει κατανοήσει» ότι σε ένα Κράτος Δικαίου, όπως θέλει να είναι η Χώρα μας, δεν υφίσταται προβάδισμα καμίας εξουσίας έναντι των άλλων, παρά μόνο συνεργασία με βάση την ισοτιμία και όχι την εξουσιαστική διάθεση.
Αφού οι ανωτέρω Συνταγματικές και Υπερσυνταγματικές αρχές αμφισβητήθηκαν, ορθώς ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκαν να προσέλθουν στην ανωτέρω Επιτροπή.
Η τοποθέτηση αυτή της ΕΔΕ ήταν αναμενόμενη, καθώς ο πρόεδρος της την είχε προαναγγείλει σε τηλεοπτική του εμφάνιση, προεξοφλώντας μάλιστα τη στάση του Δ.Σ. πριν καν το συγκαλέσει. Αναμενόταν δε να είναι σκληρότερη, όσο και η δική του δημόσια τοποθέτηση. Παρά το ότι αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί του η ανακοίνωση δεν ήταν ομόφωνη καθώς η μειοψηφία έδειξε τη διαφοροποίησή της εκδίδοντας τη δική της ανακοίνωση:
Σε σχέση με τη γενόμενη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη ότι « η Νομοθετική Εξουσία υπερέχει της Δικαστικής», παρατηρούμε τα εξής: Οι τρεις Λειτουργίες του Κράτους (Νομοθετική – Εκτελεστική- Δικαστική) είναι ισότιμες και ισόκυρες μεταξύ τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Η συντήρηση μιάς διαφαινόμενης αντιπαράθεσης δεν ωφελεί ούτε την εικόνα των θεσμών. Πρέπε, λοιπόν, να επικρατήσει η λογική της συνεργασίας και του διαλόγου, αλλά βεβαίως, μέσα στα πλαίσια αμοιβαίου σεβασμού για την αντίστοιχη ισοτιμία μεταξύ των Λειτουργών κάθε μιας εκ των τριών Λειτουργιών, διότι μόνον έτσι θα προωθηθεί η επίλυση των προβλημάτων».
Με την στήριξή της προς τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, θέλει να δείξει ο κομματάρχης πρόεδρός της, ότι το σύνολο, του δικαστικού σώματος επικροτεί τη στάση του Προέδρου και του Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι, όπ
Keywords
Τυχαία Θέματα