Υπό κρίση αυτόφωρο και αυστηριοποίηση κατηγοριών

Το περιβόητο αυτόφωρο για οφειλές προς το Δημόσιο από επιχειρήσεις και ελεύθερους επιχειρηματίες με εμπνευστή τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου έχει πλέον αρχίσει να κρίνεται στην πράξη από την ελληνική δικαιοσύνη. Στο δικαστικό «μικροσκόπιο» έχει μπει όμως και το θέμα της απόδοσης ποινικών ευθυνών σε....
βαθμό κακουργήματος σε επιχειρηματίες που δεν έχουν αποδώσει Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) άνω των 75.000 ευρώ.

Μετά τις αθρόες συλλήψεις επιχειρηματιών για χρέη προς το
δημόσιο γενικότερα αλλά και για μη καταβολή Φ.Π.Α, το νομοθετικό «οικοδόμημα» του πρώην υπουργού περνάει από τη «βάσανο» των δικαστικών αρχών, οι οποίες σε αυτή τη φάση τουλάχιστον αφήνουν ελεύθερους με την επιβολή περιοριστικών όρων τους κατηγορούμενους για μη απόδοση του φόρου και συνεχίζουν την ανάκριση μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο.

Για τις άλλες περιπτώσεις που αφορούν γενικότερα χρέη προς το δημόσιο, αυτές στο σύνολο τους εκδικάζονται από αυτόφωρα δικαστήρια, και η κατηγορία που αποδίδεται στους εμπλεκόμενους είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

Χρέη προς το δημόσιο και μη απόδοση Φ.Π.Α
Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή που αφορά σε επικεφαλής γνωστής αλυσίδας κομμωτηρίων της Αθήνας, ο οποίος συνελήφθη για χρέη προς το δημόσιο ύψους 232.267,40 ευρώ. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο. Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε να δικαστεί από το αρμόδιο αυτοφώρου δικαστήριο, από το οποίο ζήτησε και έλαβε και νέα προθεσμία για να δικαστεί για τις 21 Νοεμβρίου. Μέχρι τη δίκη του είναι ελεύθερος.

Αντίθετα, ελεύθερη, με την επιβολή όμως εγγύησης ύψους 50 χιλιάδων ευρώ και με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε, μετά την απολογία της στον ανακριτή, γυναίκα 62 ετών από τη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτρια γνωστής εταιρίας εμπορίας ενδυμάτων, η οποία συνελήφθη για μη απόδοση Φ.Π.Α. Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για μη απόδοση Φ.Π.Α σε βαθμό κακουργήματος. Η 62χρονη κατηγορείτο ότι από τον περασμένο Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2011 δεν απέδωσε ΦΠΑ, ύψους 586 χιλιάδων ευρώ.

Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί πρόστιμο της τάξεως των 85 χιλιάδων ευρώ. Για την περίπτωση δηλαδή αυτή, που αφορά στη μη απόδοση Φ.Π.Α διενεργείται ανάκριση μετά το πέρας της οποίας η σχετική δικογραφία είτε θα πάρει το δρόμο προς το ακροατήριο είτε θα αρχειοθετηθεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η σύλληψη της 62χρονης έγινε μετά από εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ν. Παντελή, με την οποία προσδιορίζονται τα όρια της αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή η αυτόφωρη διαδικασία θα πρέπει πάραυτα να εφαρμόζεται για διακράτηση Φ.Π.Α και Φόρου Κύκλου Εργασιών που υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ καθώς και μη καταβολή βεβαιωμένων φόρων που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ. Πάντως, η εταιρεία της οποίας ιδιοκτήτρια είναι η 62χρονη είχε πρόσφατα καταθέσει αίτηση για να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδι
Keywords
Τυχαία Θέματα