Υπόλογος για ξέπλυμα

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος γίνεται ο δεύτερος πρώην υπουργός υπόλογος στην τακτική Δικαιοσύνη για αδίκημα που φέρεται ότι διέπραξε επωφελούμενος την ιδιότητά του.
Μετά τον Τάσο Μαντέλη, ο οποίος έχει ήδη απολογηθεί και είναι ελεύθερος με όρους για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου με ομόφωνο βούλευμά του χάραξε
την ίδια ποινική ρότα και για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας σχετικά με την....
προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, ακολουθώντας κατά γράμμα την εισήγηση του αρεοπαγίτη - ανακριτή Βασίλη Λαμπρόπουλου και την πρόταση του εισαγγελέα Νίκου Μαύρου:
n Είπαν «όχι» στην ενδεχόμενη παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου για το αδίκημα της δωροδοκίας (πλημμέλημα) κρίνοντας ότι έχει παραγραφεί.
n Ανοιξαν τον δρόμο για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του αποφασίζοντας να στείλουν τον φάκελο για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) στην τακτική Δικαιοσύνη καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα ανάγεται σε χρόνο κατά τον οποίο δεν ήταν υπουργός.
Οι τελευταίες δικαστικές εξελίξεις σηματοδοτούν την έναρξη νέου κύκλου στην τακτική ποινική Δικαιοσύνη με κεντρικό πρόσωπο τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, εφόσον έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα ο δρόμος που οδηγούσε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών προκειμένου να ασκηθεί εναντίον του δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανοιχτό παραμένει για τη Δικαιοσύνη και το σκέλος της ποινικής διερεύνησης που αφορά ευθύνες μη πολιτικών προσώπων, τα οποία έχουν ήδη δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου και αναμένεται για όσους προκύπτουν ευθύνες να ασκηθεί εις βάρος τους ποινική δίωξη. Δεν αποκλείεται μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η δικογραφία να μην ανατεθεί σε πρωτοδίκη - ανακριτή, αλλά να χρεωθεί σε εφέτη - ειδικό ανακριτή.

ΔΙΚΕΣ - ΕΞΠΡΕΣ. Οπως είναι γνωστό, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νομοθετική ρύθμιση - ήδη έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση - που προβλέπει εδώλιο - εξπρές για υποθέσεις διαφθοράς με εμπλεκόμενους υπουργούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις για τους υπαιτίους, ακόμα και αν έχουν παύσει να φέρουν την υπουργική ιδιότητα, δεν ισχύει το προνομιακό καθεστώς της παραγραφής και ακολουθείται ταχύτερη διαδικασία, ώστε να εκκαθαρίζονται συντομότερα οι υποθέσεις.
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις μάλιστα εκ του νόμου μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ, καθώς δεν αφορούν σε διατάξεις ουσιαστικού αλλά δικονομικού δικαίου. Δικαστικοί κύκλοι έλεγαν εδώ και καιρό ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν μονόδρομος καθώς από τον χρόνο τέλεσης της αξιόποινης πράξης που χρεώνεται στον Α. Τσοχατζόπουλο έχουν παρέλθει οι δύο κοινοβουλευτικοί σύνοδοι, διάστημα μέσα στο οποίο η Βουλή δεν άσκησε ποινική δίωξη, με αποτέλεσμα να εξαλειφθεί το αξιόποινο.

http://www.tanea.gr/Εδώ θα π
Keywords
Τυχαία Θέματα