ΑΠΘ | Ιδρύθηκε το Ελληνικό Open Knowledge Foundation

18:48 13/4/2012 - Πηγή: Neolaia

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το πρώτο Ελληνικό Open Knowledge Foundation. Πιο συγκεκριμένα το Ελληνικό παρακλάδι του ιδρύματος «Ανοιχτή Γνώση» ιδρύθηκε από ομάδα καθηγητών, χάκερ και αντιπροσώπων της Πολιτείας και σαν σκοπό του έχει να δημιουργήσει, χρήσιμες εφαρμογές από τα ανοιχτά δεδομένα που ανεβάζουν κρατικές υπηρεσίες, τοπικοί φορείς καθώς και Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον διδάκτωρ Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

(και μέλους της ομάδας του OKF) Χαράλαμπο Μπράτσα:

«Υπάρχει μία πληθώρα τομέων στους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί η Ανοιχτή Γνώση, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η ποιότητα των ελληνικών θαλασσών, τα βιβλία, η ενέργεια, οι έρευνες, οι ευκαιρίες εργασίες, ακόμη και το που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνουμε στο κράτος»

Σημειώνουμε πως το διεθνές ίδρυμα ξεκίνησε στην Μεγάλη Βρετανία και σαν στόχο του έχει, να αξιοποιήσει όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, προς όφελος του πολίτη.

Ωστόσο η Ελληνική «Ανοιχτή Γνώση» θα προσπαθήσει να παράγει νέα δεδομένα, να τα διασυνδέσει μεταξύ τους και τέλος να βρει νέες εφαρμογές, προς όφελος της κοινωνίας. Η βασική πηγή των δεδομένων θα είναι η Διαύγεια, όπου ανεβαίνουν όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις. Παράλληλα το ίδιο πρόκειται να συμβεί με τα δεδομένα πόλεων και τοπικών αρχών, οργανισμών καθώς και υπηρεσιών, όπου μέχρι και σήμερα αποτελούν ένα πλούσιο όμως ανεκμετάλλευτο υλικό.

Τέλος, στην Ελληνική ιστοσελίδα http://gr.okfn.org/, υπάρχουν ήδη μερικές πειραματικές εφαρμογές:

Το «Open Spending», όπου μπορούν οι Έλληνες πολίτες να ενημερώνονται για το χρηματικό ποσό και τον τρόπο με τον οποίο δαπανούν τα χρήματά τους, κρατικές υπηρεσίες.Εφαρμογή η οποία αξιοποιεί τις πληροφορίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων  κάθε περιοχής, ώστε να ενημερώσουν για την εγκληματικότητα, πως αντιμετωπίστηκε, καθώς και για τα ποσά που δαπανήθηκαν για το σκοπό αυτό.Ειδική μονάδα που εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη σημασιολογικού ιστού, που σαν στόχο έχει να αξιοποιήσει αρχικά τα δεδομένα του πανεπιστημίου, όπως έρευνες, αποτελέσματα εργαστηρίων, βιβλιογραφία κλπ.

Στην ομάδα εργασιών της «Ανοιχτής Γνώσης» έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν ερευνητικές ομάδες από Ελληνικά Πανεπιστήμια, Οργανισμοί και μεμονωμένοι πολίτες, οι οποίοι μπορούν, να καταθέτουν τις προτάσεις τους στο ελληνικό παράρτημα του OKF.

(Πληροφορίες από Goodnews.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα