Παλλήνη | Αντιδράσεις για τη διακοπή δρομολογίων μετακίνησης μαθητών

17:17 4/8/2012 - Πηγή: Neolaia

Απόφαση – σοκ του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλλήνης να σταματήσει τη μετακίνηση των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα και του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης.

Άλλη μία περικοπή από τον πολύπαθο τομέα της Παιδείας προωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης, με την απόφαση που πήρε στις 24 Ιουλίου, να διακόψει τα δρομολόγια των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα και του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η δημοπράτηση 3 από τα 11 απαιτούμενα δρομολόγια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα

και κανενός από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης.

Σύμφωνα με το νόμο, τα Καλλιτεχνικά Σχολεία έχουν στόχο να παρέχουν μια πολύπλευρη εκπαίδευση στους μαθητές, δίνοντάς τους την δυνατότητα να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους και να εντρυφήσουν στον τομέα των τεχνών που τους ενδιαφέρει. Ως εκ τούτου, στα σχολεία αυτά φοιτούν παιδιά από όλες τις περιοχές της Αττικής. Με τη νέα ρύθμιση του Δήμου Παλλήνης, εξασφαλίζεται εύκολη πρόσβαση στη σχολική μονάδα μόνο για μια μικρή μερίδα των μαθητών , γεγονός που αναγκάζει περίπου 700 μαθητές να μετακινούνται καθημερινά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το συμβούλιο στήριξε την πρότασή του, προτείνοντας την παροχή μαθητικών δελτίων για τον σκοπό αυτό. Δεδομένου ότι τα παιδιά αυτά θα πρέπει να βρίσκονται στο πόδι από τα χαράματα και να αλλάζουν αρκετές συγκοινωνίες μέχρι να φτάσουν στο σχολείο και, μάλιστα, κουβαλώντας τσάντες με μεγάλο βάρος, γίνεται αντιληπτό το πόσο εξουθενωτικό σωματικά και ψυχικά είναι το μέτρο αυτό. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε τις 8 και 9 ώρες μαθημάτων, καθώς και την αντίστοιχη διαδρομή από το σχολείο στο σπίτι, είναι φανερό ότι πολλοί γονείς θα το σκεφτούν σοβαρά να στείλουν το παιδί τους στα σχολεία αυτά και τη φετινή χρονιά.

Όλα αυτά, καθώς και τους κινδύνους μετακίνησης των ανήλικων μαθητών, υπογραμμίζει ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα, ο οποίος χαρακτηρίζει την απόφαση αντιπαιδαγωγική, αντιεπιστημονική και παράνομη. Παρότι στη συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου, οι γονείς ζήτησαν επίμονα τη σχετική μελέτη του Δήμου, αυτή δεν παρουσιάστηκε ποτέ, κινώντας αρκετές υποψίες για την ύπαρξή της. Επιπλέον, σύμφωνα με το νόμο ίδρυσης των σχολείων αυτών, η μεταφορά των μαθητών αποτελεί αρμοδιότητα του κράτους (που τώρα πια έχει μεταβιβαστεί στους Δήμους) και είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ακόμη ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των σχολείων και θα καταστήσει την καλλιτεχνική παιδεία αγαθό για λίγους. Για όλους αυτούς τους λόγους, με το σύνθημα «Κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω», ο Σύλλογος έχει οργανώσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, έχοντας στο πλευρό του το Χαμόγελο του Παιδιού. Μέσα στα άμεσα σχέδιά του είναι η προσφυγή και η καταγγελία της απόφασης στην περιφέρεια, στο Συνήγορο του Παιδιού και στο Υπουργείο Παιδείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα