3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κάλπη σήμερα για την πρόταση Τσίπρα – Το παρασκήνιο και οι αιχμές στελεχών της μειοψηφίας κατά την πρώτη μέρα

Ομιλίες αλλά και κάλπη περιλαμβάνει το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία. Στις 12 το μεσημέρι θα ανοίξουν οι κάλπες για την πρόταση Τσίπρα με τις δύο βασικές οργανωτικές αλλαγές την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση (από το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών του κόμματος). Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί

στις 7 το απόγευμα. Στην κρίση των μελών θα τεθεί και δεύτερη πρόταση αυτή της Ομπρέλας, που κινείται στη λογική της πρότασης της Επιτροπής Καταστατικού για εκλογή προέδρου και ΚΕ από το Συνέδριο. Από το μάλλον ενθουσιώδες κλίμα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα που επικρατεί μεταξύ των συνέδρων στην αρένα του Ταε Κβον Ντο, εκτιμάται ότι η πρόταση Τσίπρα θα επικρατήσει με μεγάλη πλειοψηφία.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία ότι η πρόταση Τσίπρα θα τεθεί στην έγκριση του συνεδρίου ως ενιαία πρόταση – πακέτο, όπως εξ αρχής κατατέθηκε.

Είχε προηγηθεί η πρόταση Βίτσα να «σπάσει» σε δύο κάλπες η πρόταση του προέδρου, να στηθεί δηλαδή μία κάλπη για τον τρόπο εκλογής του προέδρου (με το ερώτημα αν θέλουν εκλογή από τα μέλη ή εκλογή από το συνέδριο) και μία για τον τρόπο εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον Γραμματέα της ΚΕ Δημήτρη Τζανακόπουλο υπό το επιχείρημα ότι η πρόταση Τσίπρα έχει ενιαίο πολιτικό σκεπτικό το οποίο λέει να δοθεί ο λόγος στα μέλη, και το να «σπάσει» η πρότασή του θα ισοδυναμούσε με σπάσιμο του σκεπτικού αυτού και με «εκλογικό κόλπο».

Εν τέλει, δεδομένου ότι και η Ομπρέλα κατέθεσε χθες τη δική της πρόταση για την εκλογή των Οργάνων, οι σύνεδροι θα κληθούν να ψηφίσουν επί της κάθε ενιαίας πρότασης και όχι ανά όργανο (τι θα ήθελαν να ισχύσει για την εκλογή προέδρου και τι για την εκλογή ΚΕ, καθώς όπως υποστήριξε χθες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι απόψεις για τον τρόπο εκλογής τους δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν).

Λίγο πριν, παρουσιάζοντας την πρόταση της Ομπρέλας στην Ολομέλεια για εκλογή προέδρου και ΚΕ από το συνέδριο, ο Δημήτρης Βίτσας άσκησε κριτική σε σχόλια ότι η πρόταση αυτή είναι «εναντίον» του προέδρου και υποστήριξε ότι είναι μια διαφορετική πρόταση. «Πότε έγινε ‘’εναντίον’’ μια διαφορετική άποψη εντός του ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε. «Δε μπορούμε να μιλάμε για ένα δημοκρατικό κόμμα όταν ενοχοποιούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διαφορετικές απόψεις».

Ελεγχόμενες «κόντρες»

Κατά τα λοιπά η χθεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από ομιλίες μελών, εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κλπ από όλη την Ελλάδα, και το απόγευμα τη σκυτάλη πήραν κεντρικά στελέχη.

Σε γενικές γραμμές το κλίμα κινήθηκε κατά το αναμενόμενο, με ελεγχόμενα «κοντραρίσματα» μεταξύ Προεδρικών και Ομπρέλας, καθώς ανταλλάχθηκαν αιχμές που λίγο έως πολύ έχουν ακουστεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Χειροκρότημα ξεσήκωσαν στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Παύλος Πολάκης, αλλά και ο Νίκος Βούτσης ο οποίος έκανε μια συναισθηματική ομιλία μεγάλο μέρος της οποίας ήταν για το κόμμα που υπήρξε ο ΣΥΡΙΖΑ επί δεκαετίες. «Σασπένς» που προκάλεσε μικρή ένταση προκλήθηκε όταν ο Δημήτρης Βίτσας έκανε την πρόταση για την κάλπη και τον λόγο πήρε ενισχυτικά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ειδικότερα χθες μίλησαν οι Νίκος Φίλης, Παύλος Πολάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς, Νίκος Βούτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, Ράνια Σβίγκου, Λούκα Κατσελη κ.α. αλλά και οι Αριστείδης Μπαλτάς (Συντονιστής της Επιτροπής Θέσεων), Γιάννης Δραγασάκης (Συντονιστής της Επιτροπής Καταστατικού) και ο Γραμματέας της ΚΕ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στις ομιλίες τους τα στελέχη της πλειοψηφίας υπερασπίστηκαν τις αλλαγές στο κόμμα και την πρόταση Τσίπρα και υποστήριξαν ότι οι αλλαγές και το άνοιγμα στην κοινωνία που επιφέρουν θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εκλογική νίκη. «Τα επιτελεία του Μαξίμου, των ολιγαρχών, των μεγαλοεκδοτών, βλέπουν, νιώθουν ότι είμαστε προ των πυλών» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Έρχεται πλησιάζει ο καιρός που ο ελληνικός λαός θα ξαναεμπιστευτεί τις τύχες του και την ελπίδα του σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωθυπουργό τον Αλέξη. Αυτό είναι καθ’ οδόν» είπε ο Παύλος Πολάκης.

Υπεράσπιση των αλλαγών από την πλειοψηφία

Όσον αφορά τα οργανωτικο-πολιτικά επίδικα ο Νίκος Παππάς, διαφώνησε με την κριτική ότι οι αλλαγές συνιστούν δεξιά στροφή και σημείωσε πως «τα ισχυρά, μαζικά κόμματα, που μπορούν να διαμορφώνουν πολιτικά γεγονότα, έχουν κοινωνικά αντίβαρα».

Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος αποθεώθηκε όταν μίλησε στην Ολομέλεια (το πρωί είχε μιλήσει και σε θεματικό τραπέζι για την Υγεία) –παρεμπιπτόντως διαφώνησε με πτυχές της διακυβέρνησης και της αντιπολιτευτικής τακτικής – επανέλαβε πως η άλλη φορά θα είναι «αλλιώς» και πως πρέπει από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να πει πώς θα είναι αυτό το «αλλιώς». Ο ίδιος παρέπεμψε στην ανάγκη συγκρούσεων με «αυτούς που έχουν τη δύναμη» και είπε πως αριστερή πολιτική δεν είναι να κλίνεις της λέξη αριστερός και ριζοσπαστικός σε όλες τις πτώσεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να «πάρει μία ή δύο συστημικές τράπεζες πίσω στα χέρια του κράτους», να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με την επανεκμετάλλευση του κάμπου της Θεσσαλίας και των εργοστασίων ζάχαρης, να στηρίξει την γεωργία και την κτηνοτροφία, να μεταφέρει αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Αιχμές από την Ομπρέλα

Από την πλευρά της Ομπρέλας ο Νίκος Φίλης εκφώνησε τη δική του εκδοχή ολοκληρωμένης αριστερής πολιτικής, ζητώντας να κατονομαστούν τα συμφέροντα που πολεμά ο ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ, επισημαίνοντας τα κενά της τρέχουσας ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αφήνοντας αιχμή ακόμη για τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι τον προβληματίζει η απουσία του προσφυγικού από τον λόγο του προέδρου. Κάλεσε το συνεδριακό σώμα να πει «όχι» σε ένα κόμμα «αποϊδεολογικοποιημένο» και «ασπόνδυλο» και άφησε αιχμές και για τη διαδικασία διεύρυνσης και εγγραφής μελών λέγοντας ότι θέλουμε ένα κόμμα ενεργών μελών και όχι «πελατών βουλευτικών γραφείων» και «ψηφοφόρων συνεδριακής χρήσης».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, εστίασε στο ότι δεν έγινε σε βάθος διάλογος για την αποτίμηση της διακυβέρνησης, υπαινισσόμενος ότι αυτό οδήγησε σε έλλειμα της αντιπολιτευτικής τακτικής. Ενδεικτικά, επικαλέστηκε όσα είχε αναφέρει λίγο πριν ο Παύλος Πολάκης: «Άκουσα, λοιπόν, το σύντροφο Παύλο που έκανε μια κριτική για τα 37 δισεκατομμύρια. Έχω ακούσει, όμως, το σύντροφό Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι εμείς τιμούμε την πολιτική μας, που άφησε τα ταμεία γεμάτα με 37 δισεκατομμύρια. Τι γίνεται λοιπόν; Κάποιος κακοπροαίρετος θα έλεγε ότι ο Παύλος είναι αντιπροεδρικός».

Ο Νίκος Βούτσης σε μια φορτισμένη ομιλία σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πιο δημοκρατικό κόμμα στην πολιτική ζωή του τόπου γι αυτό υπάρχει η ευιασθησία με τα ταυτοτικά ζητήματα. Αφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν αποθάρρυνε συστηματικές συκοφαντικές επιθέσεις στο κόμμα από δημοσιολογούντες (περί του 3%, κλπ), διαφώνησε με την ανομολόγητη όπως είπε, αντίληψη ότι «πρέπει να  οικοδομούμε μια κυβερνητική αριστερά που πάση θυσία θα είναι κόμμα εξουσίας και θα ζει ως κόμμα εξουσίας». «Δε  θα γυρίσουμε την πλάτη στα Κινήματα ούτε τώρα ούτε όταν γίνουμε κυβέρνηση» διεμήνυσε. Και κλείνοντας ανέφερε ότι  ο ίδιος σε όλες τις συνεδριάσεις των οργάνων έχει μιλήσει για πανστρατιά, καλώντας οποιονδήποτε να τον διαψεύσει.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει ξεκάθαρη απάντηση για την παρακολούθηση δημοσιογράφου από την ΕΥΠ

Ανδρουλάκης: Οι κ.κ. Μητσοτάκης-Τσίπρας άθροισαν νέα προβλήματα, χωρίς να αντιμετωπίσουν τα παλιά (Video)

Μάκης Βορίδης: Στόχος της ΝΔ στις εκλογές η αυτοδυναμία

Keywords
Τυχαία Θέματα