Aιχμάλωτη της Εκκλησίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Βρισκόμαστε στον Δεκέμβριο του 2005, όταν ο τότε αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο αρχιεπίσκοπος που λίγα χρόνια πριν είχε βγάλει κό­σμο στον δρόμο για να διαδηλώσει ενάντια στη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, μπαίνει και πάλι στο... μάτι της Αρι­στεράς για ένα κείμενο της Ιεράς Συνόδου.

Στο κείμενο αυτό όσοι υποστηρίζουν τον χωρισμό Εκκλησίας - πολιτείας χα­ρακτηρίζονται «νέοι Διοκλητιανοί» και κάπως έτσι ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, από το βήμα της Βουλής,

ζητάει την παραίτηση του αρχιεπισκόπου.

Τα έργα και οι ημέρες του μακαριστού - που από καιρού εις καιρόν μοιράζονται και στον Τύπο - σημάδεψαν την Εκκλησία της Ελλάδος κυρίως για τις συγκρούσεις του με την πολιτεία και το ά­νοιγμα στο ποίμνιο. Αντίθετα, ο διάδοχός του Ι­ερώνυμος επέλεξε να κρατήσει ένα πιο ήπιο

προφίλ αποφεύγοντας να σηκώσει... μπαϊράκι α­ντιπαράθεσης με την πολιτεία.

Άλλωστε μέσα στην Ιεραρχία υπάρχουν μη­τροπολίτες που ανέλαβαν τον συγκεκριμένο ρόλο, όπως ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος ή ο Καλα­βρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος.

Τα σύννεφα

Το ερώτημα είναι τι μεσολάβησε από τον Ο­κτώβριο του 2015, όταν ο αρχιεπίσκοπος με συνέντευξή του στο Mega στήριζε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας για την οικονομική κρίση και τις πολιτικές ότι είναι μεν δύσκολα τα πράγματα, «αλλά δεν έχουμε και κάτι καλύτερο να κάνου­με». Αν και τα πρώτα σύννεφα για το μάθημα των Θρησκευτικών είχαν ήδη αρχίσει να μαζεύονται, τίποτε δεν προμήνυε ότι θα ερχόταν κάποια η­μέρα που ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θα χαρακτηριζόταν από τον αρχιεπίσκοπο «προβλη­ματικός».

Οι αντίστοιχες ταυτότητες της εποχής Χριστόδουλου έμελλε στην εποχή Ιερώνυμου να είναι τα Θρησκευτικά, με τον αρχιεπίσκοπο να κάνει στροφή αφήνοντας αιχμές («φρόνηση και σύνεση» ευχήθηκε κατά τον αγιασμό στη Βουλή για τη νέα περίοδο) και να κατηγορεί την κυβέρ­νηση ότι επιχειρεί να χωρίσει την Εκκλησία από τον λαό.

Οι σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας δοκιμά­στηκαν το τελευταίο διάστημα σοβαρά, όπως έ­χει γίνει και άλλες φορές με άλλες κυβερνήσεις. Η κατάληξη σε αυτού του είδους τις διαμάχες είναι γνωστή. Ο μη χωρισμός Εκκλησίας - πο­λιτείας επιτρέπει στην Εκκλησία να επεμβαίνει στις αποφάσεις της κυβέρνησης και να καθορί­ζει θεσμικά μια σειρά από ζητήματα, σε μια χώ­ρα του δυτικού κόσμου, αποκομίζοντας οικο­νομικά οφέλη και ταυτόχρονα αντλώντας και α­σκώντας πολιτική εξουσία.

Δεν είναι λίγα τα κράτη - αντίθετα, μάλιστα, είναι πολλά και στον προηγμένο δυτικό κόσμο - που έχουν πολύ υψηλό βαθμό θρησκευτικό­τητας. Ωστόσο, οι σχέσεις με την Εκκλησία είναι ξεκάθαρες, οι παπάδες δεν εμπλέκονται στις δι­αδικασίες της πολιτείας και η Εκκλησία έχει τον δικό της διακριτό και ξεκάθαρο ρόλο.

Απαράδεκτο

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά στη χώρα μας στέ­κονται αδύναμες απέναντι στην Εκκλησία και εί­ναι, το λιγότερο, απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να μην είναι ξεκάθαρες οι σχέσεις των δυο θε­σμών. Η... έξοδος του Φίλη από το κυβερνητικό σχήμα είναι το τελευταίο, χρονικά, παράδειγμα αλλά και η απόδειξη για το ποια μπορεί να είναι η κατάληξη όταν η κυβέρνηση μπαίνει στη δια­δικασία αντιπαράθεσης με την Εκκλησία.

Για «συμβόλαιο πολιτικού θανάτου» εναντίον του έκανε λόγο ο Φίλης στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του ως υπουργού Παιδείας. «Συμ­βόλαιο» που εκτελέστηκε, όπως είπε, στη διάρ­κεια της τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε ο Ιερώνυμος στον ΣΚΑΪ πριν από λίγες ημέρες.

Ο τέως, πλέον, υπουργός κατηγόρησε τον αρχιεπίσκοπο ότι υιοθετεί ακροδεξιά στοιχεία

παρέχοντας, όπως υποστήριξε, κάλυψη σε ακρο­δεξιούς ιερωμένους, ενώ κατέθεσε την άποψη ό­τι κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώ­ρησης πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός της Εκκλη­σίας από την πολιτεία. «Πόσο ακόμα θα υπάρξει αυτός ο αναχρονισμός να συνυπάρχουν έρευνα και Εκκλησία στο ίδιο υπουργείο;», όπως είπε.

Μέχρι να γίνει αυτό, πάντως, αν γίνει ποτέ, η αλήθεια είναι ότι η Εκκλησία στις αναμετρήσεις της βγαίνει πάντα κερδισμένη. Το 1981 ο Αν­δρέας Παπανδρέου... απέλυσε τον Αντώνη Τρίτση όταν επιχείρησε να περάσει νόμο για την εκ­κλησιαστική περιουσία, ενώ νικήτρια θεωρείται και απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη για τις ταυ­τότητες...

ΧριστόδουλοςαρχιεπίσκοποςΙερώνυμοςΚυβέρνησηΑλέξης ΤσίπραςΕκκλησίαIssue: 1942Issue date: 10-11-2016Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα