Aνεξαρτητοποίηση της ΕΡΤ από την κυβέρνηση προτείνει ο Ζούλας λίγο πριν αποχωρήσει από το ραδιομέγαρο

Σε υψηλά κυβερνητικά επίπεδα έχει από καιρό επιδοθεί μελέτη της διοίκησης της ΕΡΤ, «μεταφέρουν» κύκλοι περι το Ραδιομέγαρο με καλή γνώση των εσωτερικών διεργασιών, ώστε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός να πάψει να ελέγχεται και να εποπτεύεται από την εκάστοτε κυβέρνηση να αποκτήσει ουσιαστικό δημόσιο χαρακτήρα και είναι, επίσης κατ’ ουσία, ανεξάρτητος.

Λέγεται ότι η πρόταση αυτή, της οποίας πάντως η ταυτότητα δεν γνωστοποιήθηκε, διαβιβάστηκε στην Κυβέρνηση ώστε να υπάρχει άνεση χρόνου να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί

αρμοδίως στην επικείμενη ΔΕΘ, θα ήθελαν ιδανικά οι αποστολείς της, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

Η μελέτη για την ανεξαρτησία της ΕΡΤ έχει συστατικά ώστε, εάν αξιοποιηθεί, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός να λειτουργεί στα προτυπα του BBC.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η θέσπιση ενός ιδρύματος με ένα- ανεξάρτητο- διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα σχηματίζεται από εξωκομματικούς/μη πολιτικούς οργανισμούς.

Αν θα έχει την τύχη της περίφημης έκθεσης Γκριν ή αν θα πιάσει τόπο κάτι από αυτά που εμπεριέχει και για τα οποία προς το παρόν περιβάλλονται από πέπλου μυστηρίου, μένει να αποδειχθεί.

Για την ιστορία η έκθεση που συνέταξε το 1975 ο πρώην γενικός διευθυντής του BBC, σερ Χιού Γκριν, είχε προτάσεις αναδιοργάνωσης, όπως μετατροπή του φορέα σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αποστρατιωτικοποίηση της ΥΕΝΕΔ και συγχώνευσή της με την ΕΡΤ, ενώ ζητούσε αλλαγή νοοτροπίας και καλύτερη χρηματοδότηση. Οι προτάσεις αυτές για διάφορους λόγους δεν ελήφθησαν όλες υπόψη κατά τη σύνταξη του νόμου. Κατά μία εκδοχή η έκθεση του σερ Γκριν, αν και ενδιαφέρουσα, «μπήκε στο συρτάρι».

Παράλληλα, το Σύνταγμα του 1975 καθιέρωνε την κρατική εποπτεία της λειτουργίας της ραδιοτηλεόρασης. Στο άρθρο 15 παρ. 2 αναφέρεται ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους και έχουν σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης».

Παρατηρητές των εξελίξεων στο Ραδιομέγαρο παραξενεύτηκαν με την όψιμη διαρροή του σχεδίου της απερχόμενης διοίκησης για την αναβάθμιση και ανεξαρτητοποίηση του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Διαβάστε επίσης:

Eurovision 2025: Στη Βασιλεία ο διαγωνισμός – Πότε θα γίνουν ημιτελικοί και τελικός

ΕΡΤ: Στον «αέρα» οι γενικοί διευθυντές

Επιστρέφει στο Mega o Λάκης Λαζόπουλος με το «Aλ Τσαντίρι Νιουζ»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Aνεξαρτητοποίηση, ΕΡΤ, Ζουλας,Anexartitopoiisi, ert, zoulas