BBC: Χιλιάδες Ουκρανοί φεύγουν για να αποφύγουν τη στράτευση – Πώς τα καταφέρνουν – Τα δίκτυα διακινητών (videos)
Κάποιοι κολυμπούν σε επικίνδυνα ποτάμια, άλλοι περπατούν μέσα στη νύχτα. Στόχος είναι να φύγουν από την Ουκρανία. Και περίπου 20.000 άνδρες τα έχουν καταφέρει, καθώς ήθελαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την στράτευση. Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του BBC είναι χιλιάδες οι Ουκρανοί που επιδιώκουν με διάφορους τρόπους να μην καταταγούν στον στρατό.
Άλλοι 21.113 άνδρες συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα, όπως επιβεβαιώνεται από επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης του Κιέβου.
Μετά τη ρωσική εισβολή απαγορεύτηκε
Το BBC μίλησε με αρκετούς που κατάφεραν να φύγουν για να συναντήσουν συγγενείς τους στο εξωτερικό, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή απλά για να μην πάνε στο μέτωπο.
«Τι να κάνω στην Ουκρανία; Δεν είναι όλοι πολεμιστές, δεν μπορείς να έχεις όλη τη χώρα κλειδωμένη, όπως γινόταν στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης», λέει ο Γεβγένι στο BBC.
Οι δρόμοι της εξόδουΜε βάση στοιχεία που συνέλεξε το BBC από τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία -την Ρουμανία, την Μολδαβία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία- συνολικά 19.740 άνδρες πέρασαν παράνομα στις χώρες αυτές στο διάστημα Φεβρουαρίου 2022 – Αυγούστου 2023. Το πώς ακριβώς τα κατάφεραν δεν διευκρινίζεται. Αλλά από τις μεθόδους που ακολουθούν όσοι συνελήφθησαν στην προσπάθεια διαφυγής προκύπτει ότι οι περισσότεροι -14.313- προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα πεζή ή κολυμπώντας. Οι υπόλοιποι επιχείρησαν να βγουν από την Ουκρανία έχοντας στην κατοχή τους πλαστά πιστοποιητικά που τους εξαιρούσαν από την στράτευση, ή επικαλούμενοι ασθένεια.
Τον Αύγουστο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε διεφθαρμένους αξιωματούχους στις στρατιωτικές επιτροπές που χορηγούν πιστοποιητικά, λέγοντας ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 δεκαπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις στρατεύσιμων που εξασφάλισαν εξαιρέσεις από την στράτευση. Μάλιστα ανακοίνωσε τη μετακίνηση του συνόλου των αξιωματούχων που συμμετείχαν σε τέτοιες επιτροπές και σε περισσότερους από 30 ασκήθηκαν διώξεις.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της προεδρίας, Φεντίρ Βενισλάβσκι, παραδέχτηκε στο BBC ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό. «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, αλλά εκτεταμένο. Αλλά δυστυχώς η διαφθορά επιμένει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν «για να ελαχιστοποιήσουν τα κρούσματα διαφθοράς». Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «η ετοιμότητα των Ουκρανών να υπερασπιστούν την εθνική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία και ελευθερία τους είναι σε ποσοστό 95-99%», προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ανδρών που προσπαθούν να αποφύγουν την στράτευση δεν είναι κρίσιμος για την άμυνα της Ουκρανίας.
Οι τουλάχιστον 40.000 άνδρες που έφυγαν ή επιχείρησαν να φύγουν από την Ουκρανία μπορεί να αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των στρατεύσιμων, που θα έπρεπε να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σημειώνει το BBC, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει χάσει περίπου 70.000 στρατιώτες στον πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία Αμερικανών αξιωματούχων.
Δραματικές προσπάθειες διαφυγήςΚάποιες από τις προσπάθειες διαφυγής ήταν δραματικές. Ένα βίντεο δείχνει κάποιον άνδρα που κολυμπάει στον ποταμό Δνείστερο, με σκοπό να φτάσεις τη Μολδαβία. Σε ένα άλλο βίντεο καταγράφεται η ανάσυρση ενός νεκρού άνδρα από τα νερά του ποταμού Τίσα, στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας.
Ο Γεβγένι όμως τα κατάφερε διασχίζοντας τα σύνορα με τα πόδια και φιλοξενείται σε κέντρο μεταναστών στην Μολδαβία, όπου ζήτησε άσυλο. Ο Γεβγένι λέει πως αισθανόταν παγιδευμένος στην Ουκρανία. Δεν ήθελε να καταταγεί και δεν έβρισκε δουλειά. Τώρα εργάζεται στις οικοδομές. Επιπλέον στην χώρα του -όπως λέει- «όλα κινούνται γύρω από τον πόλεμο» και «τα πάντα -ηλεκτρισμός, καύσιμα- τα πάντα έχουν γίνει πολύ ακριβά».
Στο ίδιο κέντρο προσφύγων με τον Γεβγένι βρήκε προσωρινά καταφύγιο και ο Έρικ, ένας 26χρονος μουσικός από το Χάρκοβο, που πέρασε στην Μολδαβία μέσω της Υπερδνειστερίας και κολυμπώντας σε ένα ποτάμι. Ο Έρικ αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, αλλά λόγω του πολέμου ήταν σχεδόν αδύνατο να εξασφαλίσει εξαίρεση στράτευσης.
«Περνούσαν το αίτημά μου από την μια υπηρεσία στην άλλη: πήγαινε εδώ, πήγαινε εκεί. Πέρασα μισό χρόνο προσπαθώντας να πάρω την εξαίρεση από την στράτευση, παρόλο που είχα όλες τις ιατρικές εξετάσεις στα χέρια του. Η υπομονή μου εξαντλήθηκε», λέει ο Έρικ, που τελικά κατάφερε να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρήκε την σύζυγό του και την τεσσάρων ετών κόρη τους.
Ένας άλλος άνδρας, ο Βλαντ, εξασφάλισε έγκυρη εξαίρεση στράτευσης, αλλά στα σύνορα οι φρουροί τον αντιμετώπισαν σαν να είχε πλαστό έγγραφο. Ο Βλαντ είχε γίνει δεκτός για να σπουδάσει σε ξένο πανεπιστήμιο, είχε πάρει άδεια εξόδου από την χώρα, αλλά αυτό αποδείχτηκε ανεπαρκές. «Διαπίστωσα ότι αυτό το έγγραφο, αυτή η άδεια, δεν είχε καμία αξία για τους μεθοριακούς φρουρούς- δεν τους ενδιέφερε», λέει ο Βλαντ.
Τελικά, έφυγε από την Ουκρανία κολυμπώντας στα νερά του ποταμού Τίσα και πέρασε στη Ρουμανία, με την βοήθεια ενός φίλου του που είχε ήδη φτάσει στη γειτονική χώρα.
Τα δίκτυα των διακινητώνΤο BBC γράφει πως στα σύνορα με την Ρουμανία έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο διακινητών που εξυπηρετεί Ουκρανούς που θέλουν να φύγουν από την χώρα. Η συνεννόηση γίνεται μέσω εφαρμογής το Telegram, όπως διαπίστωσε ρεπόρτερ του BBC, που προσποιήθηκε πως ήταν Ουκρανός που ήθελε να φύγει από την χώρα του.
Ο ρεπόρτερ δούλεψε ένα μήνα επικοινωνώντας με τους διακινητές. Βρήκε τουλάχιστον έξι ομάδες στο Telegram, που η κάθε μία είχε από 100 έως χιλιάδες μέλη. Η κάθε ομάδα πρόσφερε μία γκάμα υπηρεσιών: η εξασφάλιση ιατρικών και οικογενειακών πιστοποιητικών -τα λεγόμενα «λευκά εισιτήρια»- ήταν οι πιο ακριβές υπηρεσίες, καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να φύγει από την χώρα χωρίς προβλήματα και να επιστρέψει όποτε θέλει.
Το κόστος για τα «λευκά εισιτήρια» φτάνει στις 4.300 δολάρια, τιμή στην οποία περιλαμβάνεται η δωροδοκία του κρατικού αξιωματούχου που κατασκευάζει αυτά τα πιστοποιητικά.
Όσοι δεν τα καταφέρνουν και συλλαμβάνονται στα σύνορα προσπαθώντας να φύγουν από την Ουκρανία, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο 92-230 δολαρίων και ποινή φυλάκισης μέχρι οκτώ χρόνων.
Διαβάστε επίσης:
Al Jazeera: Νέο ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο που φιλοξενεί χιλιάδες αμάχους
Βερολίνο για Eurofighter: Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για τις εξαγωγές όπλων
Πόλεμος στη Γάζα: Οι Ισραηλινοί ψάχνουν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα το στρατηγείο της Χαμάς – Άκαρπες μέχρι στιγμής οι έρευνες (videos)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Πάγωσαν» όταν είδαν τα κηδειόχαρτα: Νεκρή ξαφνικά η 42χρονη σταθμάρχης Χριστίνα Πελώνη, ήταν μητέρα 2 παιδιών
- Βίντεο ντοκουμέντο: Πλημμύρισαν οι δρόμοι στο Ντουμπάι μετά από ισχυρή κακοκαιρία
- Πως θα καταλάβετε ότι σας ζηλεύουν - Οι 3 συμπεριφορές που «καρφώνουν»
- Πόσο διαρκεί η στρατιωτική θητεία σε άλλες χώρες - Το κράτος που υποχρεώνει σε 10ετία
- Η Σάρον Όσμπορν έφτασε κάτω από 45 κιλά λόγω του Ozempic – «Είμαι πολύ αδύνατη, δεν ήθελα να γίνω έτσι»
- Κασσελάκης και Τάιλερ σε μπαρ στο κέντρο της Αθήνας - Δείτε φωτογραφίες
- «Πόλεμος» για την πλαστή επιστολή που αθωώνει τον πατέρα Αντώνιο - Με μηνύσεις απειλεί τη μητέρα του 16χρονου
- Φόβοι για αναστάτωση με τις πτήσεις στις γιορτές – Η έκρηξη αλά σαμπάνια στο ηφαίστειο της Ισλανδίας
- ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο του Νιου Χάμσαϊρ – «Πολλά θύματα» αναφέρουν οι αρχές
- Μπιμπίλας για την αγωγή των 255.000 ευρώ στον Κούγια – «Δεν δέχομαι συγγνώμη, με έθιξε»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Προκρίθηκε στο Euro 2024 η Αλβανία
- ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε ψυχιατρείο στο Νιου Χαμσάιρ – Νεκρός ο δράστης, αναφορές για «πολλά θύματα»
- Τα «Φιλαράκια»: Ενδεχόμενο επανένωσης για να τιμήσουν τον Μάθιου Πέρι στα βραβεία Emmy
- OpenAI: Το ΔΣ καθαίρεσε τον CEO Σαμ Άλτμαν – «Δεν ήταν πάντα ειλικρινής» με την εταιρεία
- Knafeh (κανταΐφι της Ναμπλούς), το Παλαιστινιακό επιδόρπιο – στολίδι
- BBC: Χιλιάδες Ουκρανοί φεύγουν για να αποφύγουν τη στράτευση – Πώς τα καταφέρνουν – Τα δίκτυα διακινητών (videos)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- BBC: Χιλιάδες Ουκρανοί φεύγουν για να αποφύγουν τη στράτευση – Πώς τα καταφέρνουν – Τα δίκτυα διακινητών (videos)
- Knafeh (κανταΐφι της Ναμπλούς), το Παλαιστινιακό επιδόρπιο – στολίδι
- Τα «Φιλαράκια»: Ενδεχόμενο επανένωσης για να τιμήσουν τον Μάθιου Πέρι στα βραβεία Emmy
- ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε ψυχιατρείο στο Νιου Χαμσάιρ – Νεκρός ο δράστης, αναφορές για «πολλά θύματα»
- OpenAI: Το ΔΣ καθαίρεσε τον CEO Σαμ Άλτμαν – «Δεν ήταν πάντα ειλικρινής» με την εταιρεία
- Προκρίθηκε στο Euro 2024 η Αλβανία
- Κιβωτός του Κόσμου: Απειλεί με μηνύσεις ο π. Αντώνιος – Τι απαντά στις καταγγελίες για πλαστογράφηση της επιστολής που τον αθωώνει
- Σφαγή στη Γάζα: Διεθνής πίεση για κατάπαυση του πυρός μετά το φιάσκο στο Αλ Σίφα – Ο όρος του Ισραήλ
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας – Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι κρύβεται πίσω από το σόου Ερντογάν
- ΚΚΕ για τα 50 χρόνια Πολυτεχνείο: Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή
- Πόσο βοηθά η διατροφή σας τον εγκέφαλό σας;
- Αυτό είναι το νέο οικονομικό όπλο του Πούτιν
- Το MotorTrend ανακήρυξε το αυτοκίνητο της χρονιάς – Είναι υβριδικό, και δεν είναι Tesla
- Σαμποτέρ στο δίκτυο των σιδηροδρόμων
- Κώστας Μαρτάκης: Παντού έχω κάνει ξεσκαρτάρισμα, μια μέρα είπα “τέλος”
- myθέρμανση: Ποιοι το δικαιούνται - Προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια
- ΠΑΣΟΚ: «Στόχος μας δεν είναι η δεύτερη θέση» - Πώς αλλάζει τη στρατηγική του ο Νίκος Ανδρουλάκης και σε ποιους στοχεύει
- Ο καιρός σήμερα – Νεφώσεις και παροδικές βροχές