Belgorod: Ο Πούτιν απέτυχε να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη «Poseidon» – Μυστήριο με το ρωσικό υπερόπλο των ωκεανών (videos)

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «προσπάθησε αλλά απέτυχε» να κάνει δοκιμαστική βολή της πυρηνοκίνητης  τορπίλης «Poseidon» και το υποβρύχιο που θα έκανε τη βολή επιστρέφει στη βάση του από τον Αρκτικό Κύκλο, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή της αμερικανικής αντικατασκοπείας, την οποία επικαλείται το CNN.

Το υποβρύχιο που θα έκανε την βολή είναι το μεγαλύτερο του κόσμου -το Belgorod- και εντάχθηκε στη δύναμη του ρωσικού ναυτικού τον Ιούλιο. Μπορεί να μεταφέρει έξι τορπίλες «Poseidon». Οι τορπίλες αυτές μπορούν στη θεωρία να

διανύσουν αποστάσεις χωρίς κανέναν περιορισμό, είναι τηλεχειριζόμενες και συνδέονται σε συστήματα ελέγχου από μη επανδρωμένα σκάφη.

Το 2018, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε το πρόγραμμα κατασκευής του υποβρυχίου Belgorod, υποστήριξε ότι οι τορπίλες «Poseidon» έχουν την δυνατότητα να ξεπεράσουν όλες τις αμερικανικές γραμμές άμυνας. Οι τορπίλες αυτές θεωρήθηκαν «το διαμάντι στο στέμμα» του υπερσύγχρονου ρωσικού υποβρυχίου και είχε σχηματιστεί η εντύπωση ότι μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις προκαλώντας τσουνάμι.

Οι κινήσεις του υποβρυχίου

Το υποβρύχιο Belgorod εντοπίστηκε στη Αρκτική Θάλασσα στα τέλη Σεπτεμβρίου και ειδικοί του στρατού και της αντικατασκοπείας συμπέραναν ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να δοκιμάσει τις τορπίλες «Poseidon». Όμως το CNN μεταδίδει ότι το υποβρύχιο επιστρέφει στη βάση του χωρίς να έχει πραγματοποιήσει κάποια δοκιμαστική βολή. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η βολή δεν έγινε διότι προέκυψαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες και βγάζουν το συμπέρασμα ότι αυτές μπορεί να οφείλονται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας.

Το υποβρύχιο Belgorod εντοπίστηκε να πλέει στην επιφάνεια της Θάλασσας Μπάρεντς στις 22 και στις 27 Σεπτεμβρίου, κοντά στην χερσόνησο Κόλα, σύμφωνα με το USNI News. Στο διάστημα εκείνο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είχε γράψει ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη προειδοποιούσαν ότι το υποβρύχιο έπλεε στη Θάλασσα Κάρα για να κάνει δοκιμαστική βολή με τις τορπίλες «Poseidon».

Δυσκολίες στη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία

Δυτικός διπλωμάτης δήλωσε στο CNN ότι το γεγονός ότι δεν έγινε η δοκιμαστική βολή της τορπίλης «Poseidon», «μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο της ευρύτερης εικόνας και της πρόσφατης στρατιωτικής πρακτικής της Ρωσίας, που στέλνει ανεκπαίδευτους και χωρίς επαρκή εξοπλισμό στρατιώτες στην Ουκρανία».

«Η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία περνά δύσκολες μέρες και μπορούμε επίσης να δούμε ότι οι δυτικές κυρώσεις σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έχουν συνέπειες και πρέπει να συνεχιστούν», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για να επιχειρηθεί νέα δοκιμαστική βολή στενεύουν διότι σύντομα ο Αρκτικός Κύκλος θα παγώσει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν στο CNN ότι δεν ανέμεναν από την Ρωσία κάποια πυρηνική δοκιμή, αλλά και μόνο η δοκιμαστική βολή της τορπίλης θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση με τις ΗΠΑ.

Οι δυνατότητες του μεγαλύτερου υποβρυχίου στον κόσμο

Το 30.000 τόνων υποβρύχιο Belgorod φέρει έξι τορπίλες «Poseidon» και είναι το σκάφος αναφοράς για μικρότερα σκάφη που οι Ρώσοι χρησιμοποιούν για επιχειρήσεις σε μεγάλα βάθη. Οι τορπίλες συνδέονται με μη επανδρωμένα σκάφη καθώς μπορούν να ελέγχονται από απόσταση και να διασπούν τα αμυντικά συστήματα του αντιπάλου. Θεωρητικά έχουν απεριόριστη εμβέλεια δράσης, καθώς είναι πυρηνοκίνητες.

Οι τορπίλες «Poseidon» έχουν το ίδιο σχήμα με τις συμβατικές, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερες -έχουν μήκος 79 ποδών- και γι’ αυτό τις μεταφέρουν ειδικού τύπου υποβρύχια. Η ταχύτητα κίνησης των τορπιλών δεν είναι σαφής – εκτιμάται ότι έχει εύρος από 70 ως 124 μίλια την ώρα και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να ανακοπούν. Οι τορπίλες αυτές λειτουργούν επίσης ως μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη, ικανά να επιχειρούν σε πολύ μεγάλα βάθη, ακολουθώντας το ανάγλυφο του βυθού, με τη χρήση συστήματος sonar.

Το υποβρύχιο Belgorod έχει την ιδιαιτερότητα ότι στην άτρακτο έχει προσκολλημένο άλλο ένα μικρότερο υποβρύχιο, μήκους 180 ποδών. Έχει 25μελές πλήρωμα και χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και ειδικές στρατιωτικές αποστολές. Θεωρείται μάλιστα ένα υπερόπλο αντικατασκοπείας που επιχειρεί σε μεγάλα βάθη και όχι ένα συμβατικό υποβρύχιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι o πλοίαρχος του υποβρυχίου αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο Πούτιν παρακάμπτοντας την ιεραρχία του πολεμικού ναυτικού.

Διαβάστε επίσης:

Δύτες βρήκαν τυχαία στον βυθό συντρίμμια του Challenger! (video)

Mεξικό: Άγνωστοι πυροβόλησαν κατά θαμώνων μπάρ – Εννέα νεκροί (Video)

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ είναι ο μεγάλος χαμένος» λένε τα ΜΜΕ του Μέρντοχ

Keywords
Τυχαία Θέματα