Bloomberg: Η ΕΕ έχει έξι βδομάδες για να σώσει τη Σένγκεν - Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απειλούν να κλείσουν τα σύνορά τους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνήσεις Βαλκανικών χωρών προειδοποίησαν ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τους ελέγχους για να υπερασπιστεί τη Σένγκεν, μία κίνηση που θα τροφοδοτήσει την πολιτική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και την Τουρκία, γράφει δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σλοβενία

είπε την Κυριακή ότι αυστηροποιεί τους κανόνες για τους πρόσφυγες, την ίδια ώρα που η Αυστρία τονίζει ότι δεν θα δεχθεί άλλους πρόσφυγες όταν προσεγγίσει τον αριθμό που έχει συμφωνήσει να φιλοξενήσει στη χώρα. Η Σερβία ίσως κάνει το ίδιο και η Κροατία βρίσκεται σε διαβούλευση για να δώσει την απάντησή της μετά τις εξελίξεις στη γειτονική Σλοβενία.

Σλοβένοι αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η όλη ιδέα στηρίζεται στην ενίσχυση των ελέγχων και την αυθεντικότητά των εγγράφων, στόχος να εξετάζουμε ποια άτομα έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, πρόσθεσαν.

Η προσφυγική κρίση δημιουργεί την απειλή για τον τερματισμό της Ευρωπαϊκής αρχής ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών μέσα στην Ήπειρο, η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι η βάση της κοινής οικονομικής πολιτικής των 28 κρατών και η κατάργησή της θα αποτελέσει πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη.

Με τις χώρες της ΕΕ να αναμένουν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη φέτος, όσοι σχεδόν και το 2015, οι ηγέτες των χωρών θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Η ΕΕ έχει έξι εβδομάδες για να περιορίσει την προσφυγική ροή πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη συνθήκη Σένγκεν και επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, εάν η συμφωνία με την Τουρκία να σταματήσει τις προφυγικές ροές δεν παράξει αποτελέσματα, τότε η Γερμανία θα κλείσει τα σύνορά της αρχές του επόμενου μήνα, δημιουργώντας ένα ντόμινο ανάλογων κινήσεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρει ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τσεχίας Tomas Prouza.

Σχέδιο «Β» από «Βίσεγκραντ»

Η Τουρκία και η Ελλάδα ενδέχεται να μην μπορέσουν να περιορίσουν την ροή προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως χρειάζεται να καταρτισθεί ένα «σχέδιο Β» ώστε προστατευθούν τα σύνορα της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

«Εξαρτώμεθα πράγματι από το εάν θα έχει αποτέλεσμα το σχέδιο δράσης (για το οποίο συνήφθη συμφωνία) ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να δω μια ωραία έκπληξη από τους Έλληνες εταίρους μας», ανέφερε ο Φίτσο σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο της ομάδας του Βίσεγκραντ (V4: Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία).

«Πρέπει όμως να παραδεχθώ ότι είμαι αρκετά απαισιόδοξος», πρόσθεσε ο Φίτσο. «Για αυτό συζητήσαμε σχετικά με ένα σχέδιο Β, το οποίο αφορά την εξασφάλιση των συνόρων της Μακεδονίας (sic) και της Βουλγαρίας», συνέχισε.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση των ηγετών της V4 στην Πράγα, τα κεντροευρωπαϊκά κράτη προειδοποίησαν εναντίον των «νέων διαχωριστικών γραμμών» στην Ευρώπη και κάλεσαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

Η ανακοίνωση αυτή συνέπεσε με την προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από το Βουκουρέστι ότι υπάρχει «αληθινός» κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ. Ο Τουσκ αναμένεται να συναντηθεί στην Πράγα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Μποχούσλαβ Σομπότκα, που πρόκειται να του παρουσιάσει την κοινή θέση της ομάδας του Βίσεγκραντ. Η Τσεχία ασκεί την προεδρία της V4.

Και ο Σομπότκα στις δικές του δηλώσεις επισήμανε ότι η ΕΕ «πρέπει να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στη Βουλγαρία και στην Μακεδονία (sic) για την προστασία των συνόρων τους». Οι ηγέτες τω δύο Βαλκανικών χωρών είχαν προσκληθεί στη σύνοδο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει «συνοριοφύλακες και άλλους ανθρώπινους και υλικούς πόρους σε χώρες που είναι έτοιμες να αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας νότια της Ουγγαρίας».

Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο από τη δική της πλευρά επισήμανε ότι η V4 επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων και «την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας».

πρόσφυγεςπροσφυγικόΣένγκενσύνοραΓερμανίαΒίσεγκραντHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα