Bloomberg: Πώς ένας κόλπος στη Νότια Ελλάδα γίνεται γρανάζι στην αλυσίδα εφοδιασμού με ρωσικό πετρέλαιο

Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου και καυσίμων έχουν μεταφερθεί μεταξύ δεξαμενόπλοιων μόλις λίγα μίλια μακριά από τις ακτές της Ελλάδας, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg.

Πρόκειται, όπως αναφέρει, για έναν από τους τρόπους αντιμετώπισης που χρησιμοποίησαν οι έμποροι ρωσικού πετρελαίου

για να ξεπεράσουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας.

Τουλάχιστον 23 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και επιπλέον όγκοι διυλισμένων καυσίμων έχουν μεταφερθεί από το ένα δεξαμενόπλοιο στο άλλο στον Λακωνικό κόλπο από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την παρακολούθηση δεξαμενόπλοιων από το Bloomberg. Οι ελληνικές αρχές λένε ότι τα περιθώρια παρέμβασής τους είναι περιορισμένα, επειδή η δραστηριότητα λαμβάνει χώρα εκτός ορίου έξι μιλίων στα χωρικά ύδατα της χώρας στην περιοχή.

Οι έμποροι και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν βρει πολλούς τρόπους για να εξασφαλίσουν τη ροή του ρωσικού πετρελαίου και αυτό είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Υπήρξε παρόμοια δραστηριότητα κοντά στη Θέουτα, έναν ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική. Ένας τεράστιος σκιώδης στόλος δεξαμενόπλοιων έχει επίσης εμφανιστεί για να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις κυρώσεις. 

Η εναλλαγή φορτίου στη θάλασσα — γνωστή από τους εμπόρους ως μεταφορά από πλοίο σε πλοίο, ή STS, απαιτεί πολλές βασικές υπηρεσίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες μόνο εάν το φορτίο επί του πλοίου αγοράζεται με ανώτατο όριο τιμής της Ομάδας των Επτά ή κάτω από αυτό. 

Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι το μπλοκ θα παρακολουθεί την εφαρμογή των κυρώσεων.

«Για να είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις, ένα πράγμα είναι φυσικά να λαμβάνουμε ισχυρές πολιτικές αποφάσεις, αλλά ένα άλλο είναι να παρακολουθούμε την εφαρμογή των κυρώσεων, ώστε να εφαρμόζονται αποτελεσματικά», είπε σε μια ευρεία απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη δραστηριότητα κοντά στην Ελλάδα. Δεν κατονόμασε τη χώρα στην απάντησή του.

Μόλις αντικατασταθούν τα φορτία, τα δεξαμενόπλοια που λαμβάνουν στη συνέχεια θα μεταφέρουν το πετρέλαιο χιλιάδες μίλια σε αγοραστές στην Ασία. 

Η Ελλάδα είναι η κορυφαία χώρα στον κόσμο που κατέχει πετρελαιοφόρα και όταν η ΕΕ διαπραγματευόταν ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, η χώρα ήταν μεταξύ εκείνων που πίεζαν για υψηλότερα όρια. Η χώρα ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που πίεζαν για ασθενέστερους περιορισμούς στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου όταν συζητούνταν τα σχετικά μέτρα.

Οι μεταφορές από πλοίο σε πλοίο δεν είναι εγγενώς επικίνδυνες, αλλά περιλαμβάνουν δύο πλοία που επιπλέουν στη θάλασσα και αντλούν ένα δυνητικά ρυπογόνο φορτίο από το ένα στο άλλο. 

Ο κόλπος φιλοξενεί ένα έργο προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, ενώ μια κοντινή εκβολή παρέχει χώρους τροφής και αναπαραγωγής για τα πουλιά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης:

«Η Δύση επιδιώκει να μας διαμελίσει», λέει η Ρωσία – Ουκρανικοί ισχυρισμοί για πράκτορες στο περιβάλλον του Πούτιν

Ρωσία: Συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία – Νεκρός ο πιλότος (Photos)

Ψάρια εξ ουρανού: Το σπάνιο φαινόμενο που καταγράφηκε σε πόλη της Αυστραλίας (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Bloomberg, Πώς, Νότια Ελλάδα,Bloomberg, pos, notia ellada